З 16 століття Українці випікають паски на Великдень. Журналісти сайту vikka.ua поспілкувались з черкаськими блогерками, які поділились з нами своїми рецептами.
Сирна Паска
Першим рецептом з нами поділилась блогерка і регіональна керівниця благодійного фонду “Мрія” Олена Кавенська.
Інгредієнти
борошно 800 г
сир кисломолочний 5% або 10% 450 г
цукру 140 г
ваніліну 1 уп
яйця 3
жовтки 3
вершкове масла кімнатної температури 100 г.
молока 140 мл
Ізюму та цукатів 200 г
солі 0,5 ч.л
сухих дріжджів ( можна взяти для здоби з барвником, щоб тісто було жовтого кольору) 1 уп
Робимо опару:
В тепле молоко висипаємо дріжджі добавляємо 1 ст ложку цукру і пару ложок муки.
В збиваємо до однорідної маси, щоб опара була як рідка сметана або тісто на оладки.
На кухні повинно бути тепло без протягів. Залишаємо, опара повинна збільшитись в два рази.
Тісто :
В миску вбиваємо 3 жовтки +3 яйця.
Додаємо цукор, сіль вимішуємо до однорідності.
В тісто додаємо сир, мішаємо, вершкове масло мішаємо.
Коли опара підійшла добавляємо в тісто.
До отриманого тіста висипаємо борошно, не відразу, а частинами, потрібно щоб зволожилось все борошно.
Тісто виходить середньої щільності і трішки липке. Накриваємо плівкою і ставимо на 12 годин в холодне місце.
Наступного дня дістаємо наше тісто з холодильника та даємо постояти. Беремо цукати миємо їх спочатку в холодній воді потім в гарячій, сушимо полотенцем, додаємо ароматизатор дюшес та муку. Після вмішуємо наші цукати та Ізюм.
Вмішуємо в тісто. Формуємо на порції і кладемо у форми, змащені вершковим маслом. Даємо постояти в теплоті, тісто повинно піднятись, змащуємо жовтком та відправляємо в духовку на 170* Час випікання по румяності та деревʼяній паличці, вона повинна бути суха. Прикрашаємо на свій смак. Можна білим шоколадом та Рафаелло.
Великодній рулет
Фуд-блогерка Яна Гордуновская запропонувала нам давнім сімейним рецептом святкової випічки за її словами цей рецепт підходить не лише на Паску, а й для інших свят.
Інгредієнти
Дріжджі 30г
Тепле молоко 500 г
Цукор 100 г
рослинної олії 80гр
вершкове масла 50гр.
яйця 2
трішки ванілі
борошна +/- 800гр.
(будете дивитись скільки візьме ваше тісто)
маку 250гр.
молоко
цукор
(можна додати родзинки, горішки, журавлину)
1 готуємо тісто:
До теплого молока додаємо живі дріжджі., цукор, сіль, рослинну олію, розтоплене вершкове масло, 2 яйця. Змішуємо. Після чого просіваємо в тісто борошно частинами, замішуємо тісто.
Під кінець замішуємо тісто руками. якщо воно липке додаємо ще борошно.
Накриваєм «дійти» на 2 години і десь 3 рази за цей час періодично вимішуємо додатково.
2️ Готуємо начинку:
Промитий мак залить молоком(так, щоб закрити зверху) і варити на невеликому вогні, періодично розмішуючи, доки молоко не випаровується.
Перебийте мак в блендері, після чого додайте цукор за смаком. Можна додати родзинки, горішки, журавлину (також обожнюю комбінувати з вишнями).
3️ Приготування рулетів:
Розділяємо тісто на 4 частини. Кожну розкатати та гарно змастити маковою начинкою. Скрутити в рулет. Ставимо на 15 хв рулети «дійти» при 40 градусах в духовці, після чого печемо при 185 градусах. 20-25 хв. Дивіться по своїй духовці. Потрібно, щоб у рулетів зʼявилась румʼяна шкоринка.
Баба пасхальна
Далі в нас йде рецепти Пасхальної баби яку можна швидкоруч зробити і подати до столу, від Олени Ольшевської.
Інгредієнти
Тісто: 500 г
борошна, 1
склянка молока,
яйця 3,
дріжджів, 50 г
вершкового масла, 100 г
родзинок, 100 г
цукру 100 г
солі,1/2 ч.л.
цедра з 1/3 лимону,
ванілін.
Дріжджі розвести у теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру. Коли розчина почне бродити, влити її в посуд з борошном. Посолити, додати розтерті з цукром яйця, цедру, родзинки і замісити тісто. Під кінець вимішування додати розтоплене масло і місити, поки воно рівномірно не розійдеться по тісті. Тоді тісто викласти на 1/3 висоти змащеної маслом форми, дно якої застелене промащеним папером. Тісто накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло. Змастити яйцем і пекти в гарячий духовці (190-200°С) протягом 40 хв.
Десертна паска
Ще один швидкий рецепт від блогерки з Черкащини Альонка Good десертної паски, яку можна зробити за годину.
Інгредієнти
борошна 300 г
розпушувача 20 г
цукру 180 г
яйця 4
ванільного цукру 20 г
масла 90 г
кисломолочного сиру 200 г
крем-сиру 180 г
дрібка солі
крем-сира 180 г
цукрової пудри 100 г
малини 50 г (свіжої, замороженої чи сублімованої)
Цукор + ванільний цукор + яйця + розтоплене масло + крем-сир + кисломолочний сир + дрібка солі. Перемішуємо до однорідності. Додаємо борошно + розпушувач. Тісто має вийти липким, але не рідким. Наповнюємо форми на половину, не більше, випікаємо 40-50 хв при 180’с. У мене вийшло 3 штуки середнього розміру. Охолоджуємо пухкенькі пасочки, зрізаємо верхівку і дістаємо ложкою м’якуш, наповнюємо легкою вершковою начинкою. Паски накриваємо зрізаною кришкою і змащуємо глазур’ю.