додому Новини Черкащина Житель Черкаського району захворів на ботулізм після вживання м’ясної консерви

Житель Черкаського району захворів на ботулізм після вживання м’ясної консерви

0

У Черкаському районі зафіксований випадок ботулізму. Це вже сьомий випадок в області із початку року. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Захворів 29-річний житель села Мліїв Черкаського району.

Чоловік вживав консервований м’ясний паштет зі свинини та субпродуктів, який, вочевидь, був виготовлений у домашніх умовах з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів. Це й послужило причиною захворювання.

Симптоми отруєння у хворого виникли за три дні потому: загальна слабкість, сухість у роті, розлади зору, диспепсичні явища, утруднене ковтання, порушення мовлення.

Хворий звернувся до сімейного лікаря у селі, а потім до лікаря-інфекціоніста Городищенської багатопрофільної лікарні, де й було встановлено попередній діагноз – ботулізм. Пацієнта госпіталізували до Черкаської міської інфекційної лікарні, де він наразі перебуває на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії у стані середньої важкості.

У день госпіталізації чоловіку введено протиботулінічний антитоксин.

Діагноз «ботулізм» підтверджено лабораторно: в крові виявлено ботулотоксин типу В.

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб нагадують:

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Це дуже небезпечна хвороба, яка може призвести навіть до летальних наслідків.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м’ясо, риба, рідше – овочі.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version