додому Новини Черкащина Жорстка засуха на Черкащині спустошує комори, – синоптики

Жорстка засуха на Черкащині спустошує комори, – синоптики

0

Вологозапаси ґрунту під пізніми культурами по всій області мають найнижчі значення за останні 30 років спостережень і в метровому шарі становлять лише від 14 до 25 мм, що в 3-6 разів менше середніх багаторічних значень.

Про це у Facebook розповідає начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

За результатами спостережень агрометеорологів нашого центру на тестових полях області, найбільш складна ситуація для пізніх культур залишається в районах південного сходу та прилягаючих центральних районах, зокрема Чигиринському та Смілянському. Там ґрунтова засуха розпочалася ще в кінці травня і триває вже 9 декад поспіль, а кількість опадів з початку літа ж рекондно малою за останні 70 років спостережень і становить лише 50-67 мм або 25-37% норми, при 80-130 мм на решті території регіону.

В орному шарі грунту на площах під сівбу озимини зовсім сухо, а подекуди вологозапаси не перевищують 5 мм. Такі значення вологозапасів відповідають критерію “дуже сильна засуха”, яка відноситься до стихійного агрометеорологічного явища. За такої жорсткої засухи та відсутність ефективних дощів в найближчі 10 діб, сенсу для сівби озимого ріпаку немає.

Складною, але ще не критичною залишається ситуація для цукрових буряків, у яких триває ріст кореня і приріст кореня за декаду, хоч і незначний, але становить 20-40 г. Проте утримуються надзвичайно сприятливі умови для накопичення цукрів.

Для соняшнику, завдяки раннім строкам сівби та його посухостійкості, ситуація цілком задовільна – формування та діаметр кошика на рівні попереднього рекордно врожайного року.

Як повідомляв сайт vikka.ua, опівночі на Золотоніщині зайнялося підприємство.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version