додому Новини "Заукраїнець" Кириленко виступив проти відновлення будівництва Канівської ГЕС

"Заукраїнець" Кириленко виступив проти відновлення будівництва Канівської ГЕС

0

Лідер партії "За Україну!", голова парламентського Комітету з питань культури і духовності В’ячеслав Кириленко направив депутатський запит до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка у зв’язку із намірами відновити будівництво гідроакумулюючої електростанції у с. Бучак поблизу Канева, розпочате ще радянською владою у 1984 році і зупинене 1992 року. Про це йдеться на офіійному сайті партії "За Україну".

"Окрім сумнівів щодо економічного ефекту, великих техногенних і екологічних ризиків, фахівці і громадськість вказують на серйозні негативні гуманітарні наслідки для України, що матимуть місце у разі реалізації проекту будівництва Канівської ГАЕС.

Зокрема, науковці наголошують на тому, що в районі будівництва ГАЕС та на прилеглій території сконцентровано велику кількість пам’яток археології, що мають світову цінність, – від епохи палеоліту, часів трипільської, зарубинецької культур, скіфського, сарматського та ранньослов’янського періоду, часів Київської Русі і до Козацької доби тощо", – зазначено в документі.

Автор запиту наголошує, що тільки в селах Бучак і Бобриця та їхніх околицях зосереджено десятки вже відомих археологічних пам’яток: поселення в урочищі "Під Понятовським", багатошарові пам’ятки під г. Туз та на г. Лисуха, в урочищі Рожана-Криниця, городища на г. Туз, Віха та в урочищі Городок, велика кількість курганів, могильників, городищ-майданів і т.ін. Окремі пам’ятки не мають аналогів у світі, а їхнє повне археологічне дослідження вимагає залучення значних коштів, сотень людей і триватиме десятки років.

На думку Кириленка, унікальний культурний шар може бути повністю втрачено внаслідок будівництва та експлуатації Канівської ГАЕС (розриття та проведення будівельних робіт, затоплення значних територій, фактор грунтових вод, розмивання берегової смуги і т.д).

"Варто також зазначити, що реалізація проекту по відновленню будівництва зазначеної ГАЄС поблизу Канева фактично перекреслить усі попередні зусилля, які здійснювалися державою задля збереження унікального комплексу пам’яток історії та природи національного значення, що з 1998 року перебуває у статусі кандидата на занесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під робочою назвою "Канівські Дніпровські гори з могилою Тараса Шевченка" – йдеться у зверненні.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version