додому Новини Черкащина Застілля без наслідків: черкаські дієтологи поділились лайфхаками до новорічного столу (Фото, рецепти)

Застілля без наслідків: черкаські дієтологи поділились лайфхаками до новорічного столу (Фото, рецепти)

0

Олів’є без майонезу й картоплі, узвар замість лимонаду та сирні закуски як альтернатива “вбивчим” канапкам з ковбасою. Виявляється, новорічне застілля може минути без наслідків для здоров’я, якщо слідувати правилам здорового харчування.

Яким саме – редакція сайту vikka.ua з’ясовувала у сім’ї відомих черкаських дієтологів.

52-річні Дмитро Бондар та Анна Костюк – подружжя, яке понад п’ять років дотримується здорового способу життя і надихає на це інших.

“Раніше, коли наступали новорічні чи інші свята, в будь-якому випадку прийнято було об’їдатись. Практично весь день я нічого не їв, аби в новорічну ніч усе скуштувати. Звісно, після цього два дні було зле. На сьогодні, коли ми стали консультантами з харчування, то знаємо, що свято складається не з якості столу, а з самої події”, – розповідає Дмитро Бондар, якому кілька років тому вдалося позбавитись понад 40 кілограмів зайвої ваги.

Facebook / Дмитрий Бондарь

Черкащанам Дмитро радить – не сідати за стіл голодним. Тобто увесь день необхідно жити за звичним графіком і ситим приходити до святкового столу. Та до цього – годину-дві поспати.

У меню не повинно бути вуглеводів, а саме  –  виробів з борошна, солодкого, картопляного, “кашного”.

Щороку Анна готує корисні версії салатів “Олів’є” та ” Оселедець під шубою”.

“Картоплю замінюємо відвареною квасолею, а майонез зробити самому: до 15-відсоткової сметани додати гірчицю і лимонний сік. Замість ковбаси – відварюємо м’ясо”, – каже жінка.

На магазинну ковбасу подружжя ставить особливу заборону. Переконують – ніякого м’яса там немає, лише надшкідлива хімія.

“Можна зробити домашню ковбасу. Беремо кишку, нарізаємо туди м’ясо, додаємо приправи. Мені взагалі дивно, чому люди витрачають гроші на ковбасу. За ту ціну краще придбати лосось”, – зауважує Дмитро Бондар.

М’ясні страви не повинні бути смаженими, а перед ними обов’язково треба вживати втричі більше овочів. Смачний і корисний варіант – поперчені й змазані часником шматки м’яса чи риби, приготовлені на грилі, в духовці, або ж відварені.

Якщо не уявляєте новорічний стіл без хліба, обирайте бездріжджовий та мінімальною кількістю вуглеводів (40-45).

“Дуже важливо звернути увагу на напої на святковому столі. Рекомендуємо вживати тільки воду у відношенні 1:3 до спиртних напоїв, якщо такі будуть присутні. Найкраще пити сухі вина. А міцний алкоголь обов’язково треба запивати водою”, – наголошує Анна Костюк.

Хороша альтернатива компотам і газованій воді – узвар.

“Сухофрукти заливаються гарячою водою і настоюються. Це вже готова рідина для вживання. Щоб її поставити на стіл о 00:00, достатньо в 9 ранку її запарити”, – додає жінка.

В якості десерту можна пригоститись шоколадом з високим відсотком складу какао (60-90%).

Як довго має тривати новорічне застілля? Для однієї ночі обмежень у часі немає, зазначає подружжя. Головне  –  їсти малими порціями, а між ними активно проводити час.

Додаткові продукти, які допоможуть шлунку пережити святкові застілля: кефір, пробіотичний йогурт, солоні огірки і помідори, квашена капуста, хліб на заквасці, вино, чайний гриб.

Наступного для після свята дієтологи радять побільше пити простої води і їсти сирі овочі.

“Організм запрацював у неправильний час, 1 січня він має відновитись, а 2 – повернутись норму”, – каже Дмитро.

Корисні рецепти до новорічного столу від Анни Костюк

Олів’є

Інгредієнти: куряче філе (відварене, 250 грам), куряче яйце (відварене, 165 грам), морква (відварена, 100 грам), огірок (маринований, 100 грам), цибуля (15 грам), зелений горошок (150 грам), корінь селери (замість картоплі, відварений, 100 грам).

Заправка: білий йогурт 2% або сметана 15% (100 грам), гірчиця (10 грам), сік лимона (20 грам).

На одну порцію (200 грам) – приблизно 160 ккал, білок 20 г, жир 4 г, вуглеводи 10 г. Традиційне “Олів’є” може мати близько 400 ккал.

Корисна заміна майонезу

Інгредієнти: три ложки оливкової олії, 1 ст. ложка лимонного соку чи яблучного оцту, 1 ч. ложка гірчиці, 7 ложок сметани, сіль, перець.

Змішуємо до однорідної маси олію, лимонний сік, гірчицю, сіль і перець. Потім додаємо сметану, перемішуємо.

Роли з домашнім сиром

Інгредієнти: сир, кріп, часник, йогурт або сметана 15%, тонкий лаваш.

До однорідної маси розмішати домашній сир, порізаний кріп, видавлений часник, сіль, перець, йогурт чи сметану. Викласти рівно на лаваш і звернути в рол, порізати.

Салат на вибір:

відварне куряче філе/телячий язик/теляче серце/кальмар порізати соломкою, додати свіжий огірок (теж соломкою), кріп і заправити рослинною олією, додати діжонську гірчицю.

Вінегрет

Зварити буряк, моркву, квасолю (замість картоплі), додати квашений огірок або квашену капусту. Все порізати кубиками і заправити рослинною олією.

Паста із зеленого горошку:

 у блендері перемішати горошок, свіжий часник, сир фета, авокадо.

Щасливих свят!

Фото надала Анна Костюк

Як повідомляв сайт vikka.ua, рятувальники на Черкащині перейшли на посилений “новорічний” режим.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version