додому Новини За темпами впровадження програм енергоефективності Україна вдвічі перегнала Польщу

За темпами впровадження програм енергоефективності Україна вдвічі перегнала Польщу

0

Із 1 липня наступного року багатоповерхівки перейдуть на нову форму управління: за новим законом, утримувати будинок в належному стані повинні будуть самі мешканці. Про це розповів керівник проекту групи Світового Банку "Енергоефективність у житловому секторі України" Гжегож Гайда під час круглого столу 16 грудня.

У заході, організованому проектом Міжнародної фінансової корпорації (IFC, Група Світового Банку) взяли участь парламентарі, представники державних банків (що надають фінансування на заходи термомодернізації за програмою енергоефективності), керівники ОСББ тощо. Вони обговорили підвищення енергоефективності житлового сектору України, зокрема за допомогою державної програми фінансування енергоощадних заходів.

– До 1 липня жителі мають визначитися, хто буде виконувати функції управителя. Якщо співвласники багатоквартирного будинку – його мешканці – не зможуть самостійно призначити управителя, його призначатиме влада, – констатувала радник із правових питань Проекту групи Світового Банку "Енергоефективність у житловому секторі України" Зоя Гонцій. – Управителем може стати будь-який мешканець дому, якого більшістю голосів оберуть співвласники.А призначеного владою управителя можна замінити на того, кого оберуть співвласники ОСББ.

За словами заступника голови комітету Верховної ради з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Альони Бабак, усі співвласники будинку матимуть рівні права, тоді як раніше окремі співвласники позбавлялись права голосу. Усі разом, співвласники багатоквартирних будинків нестимуть відповідальність за стан будинку, прийматимуть рішення про ремонти, складатимуть їх кошторис. Однак, при цьому з експлуатаційних підприємств ніхто не знімає обов’язки двічі на рік проводити технічну перевірку будинків. Згідно із новим законом, ОСББ не будуть змушені випрошувати свій будинок у  колишнього балансоутримувача – із моменту створення ОСББ, дім перейде у його управління.

– У жодній країні Центральної Європи ви не знайдете департаменту ЖКГ, а у бюджетах міст ви не знайдете видатків на ремонти багатоквартирних будинків, – констатував керівник Проекту групи Світового Банку "Енергоефективність у житловому секторі України" Гжегож Гайда. – Польща, Чехія, Словаччина, країни Балтії пройшли шлях реформ ще на початку дев’яностих років. Зміни, про які ми говоримо в Україні сьогодні, вже відбулись у 1993, 1995та 1998 роках. У результаті, міста Центральної Європи повністю відмовилися від фінансування житлового сектору. Усе фінансування лягає на плечі власників. А міста мають набагато більше грошей, для ремонту доріг, шкіл, лікарень. Так і повинно бути: спільне фінансується із міського бюджету, а  кожен власник відповідає за своє. Мешканці стали свідомими, а витрачають менше, бо кожен ремонт включає заходи із енергозбереження.

Гжегож Гайда зауважив, що у інших країнах реформи тривали 20 років, але Україна 20 років для змін не має. Уже сьогодні, за темпами впровадження програми енергоефективності, Україна перевершила Польщу. На першому році впровадження програми енергоефективності багатоквартирні будинки в Польщі здійснили 70 ремонтів, в Україні – уже 93, і це лише кредити держбанку, інші ж банки  видали їх понад 150.

– Ми розпочали фундаментальні зміни у сфері ЖКГ – і вкрай важливо, аби ці зміни були підтримані на місцевому рівні, – підсумувала заступник голови комітету Верховної ради з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Альона Бабак.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащани "розмінюють" великі квартири, бо не в змозі оплатити комунальні послуги.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version