додому Новини Юлій Мамчур: АТО треба було починати в Криму

Юлій Мамчур: АТО треба було починати в Криму

0

Військовий з Уманщини Юлій Мамчур вважає, що антитерористичну операцію потрібно було розпочинати ще в Криму. Тоді можливо вдалося б зберегти півострів. Про це він розповів під час інтерв’ю виданню "ВВС Україна".

Мамчур став одним з перших відомих військових під час окупації Криму. Командир бригади тактичної авіації Юлій Мамчур прославився після березневих подій у Криму й появи відео, на якому беззбройні українські військові на чолі з ним намагалися штурмувати свій заблокований аеродром.

Тоді полковник Мамчур потрапив у полон. Його намагались змусити перейти на російський бік. Бригаду тактичної авіації передислокували з окупованого Криму до Миколаєва

На дострокових виборах до парламенту багато партій залучили до своїх списків учасників АТО й бойових командирів. Мамчур став шостим у списку Блоку Петра Порошенка.

– Чи можна було втримати кримську територію?

– Висловлю особисту думку, а не як військового посадовця: АТО доречно було розпочати ще з моменту захоплення парламенту Криму озброєними людьми.

Але командування таке рішення не прийняло. Втім, об'єктивно, проросійські настрої в Криму, особливо в Севастополі, переважають.

Свою справу робила антиукраїнська пропаганда у ЗМІ, і це все сталося не вчора. Воювати за цілісність країни без підтримки більшості кримського населення було б важко.

Та й командування ВМС України одразу перебігло на сторону противника. Хоча особового складу, техніки для того, щоб дати відсіч ворогу, було достатньо.

– Ваша бригада залишиться у Миколаєві, чи будете вона переведена до Дніпропетровська?

Рішення за командуванням. Миколаїв було обрано, як найближче місто, що має відповідну інфраструктуру для розміщення тактичної авіації. Зимувати будемо тут.

Але літаків дуже багато і нам "тісно". Тож було б доречно розташуватись там, де більш сприятливі умови, наприклад, у Дніпропетровську.

Та й соціальні питання у більшому місті вирішувати простіше.

– Літаки, які вдалося вивести з Криму – це краща частина техніки?

Ні. Літаюча група з дев’яти наших кращих літаків Міг-29 і L-39 лишилася в Бельбеку. Постаралися зрадники, що перебігли на сторону РФ.

Ці "поліцаї" передали перелік кращих літаків командуванню противника. Ті, що забрали ми (майже півсотні літальних апаратів), – в задовільному стані, але потребують певного ремонту.

Станом на вересень введено до складу п’ять літаків.

– Чи бере участь ваша частина в бойових діях на Донбасі?

Так, але подробиці я розповідати не буду.

– Чим особовий склад, виведений з Криму, займається в Миколаєві після передислокації?

Відновленням боєздатності нашої частини. З Криму на материк вийшло понад двісті вояків (це 38% особового складу).

Під час атестації, яку проходять перебіжчики в російській армії, в їхні документи ставлять позначку "схильний до зради Батьківщині". Наразі ведемо доукомплектування підрозділу.

Адже є спеціалісти, яких колись було звільнено за скороченням і вони залюбки знову ідуть на службу. В ремонті техніки допомагають фахівці інших військових частин, миколаївське авіаремонтне підприємство.

Нас дуже приємно вразила привітна зустріч миколаївців після перебування в облозі протягом місяця.

Велике спасибі простим людям, а також керівникам міста і області. Завдяки їм льотчики пройшли швидку психологічну адаптацію, хоч трохи налагодили побут.

– З тих, хто залишився в Криму, ніхто більше не схотів повернутися до вашої частини?

Про це вже не йдеться. Кожен мав визначитись до кінця травня. Хто залишився – зрадники. Адже присягу на вірність народу воїн складає один раз.

– Чи не занадто називати їх зрадниками? У людей були певні сімейні обставини.

Служба військового відрізняється від інших професій тим, що воїн присягає на вірність Батьківщині. "Побутові" виправдання тут не приймаються.

Так, росіяни пропонували більшу (в кілька разів) ніж у нас зарплатню, обіцяли поліпшити житлові умови. Але якщо ти йдеш на це – який же ти захисник Вітчизни?

Це звичайна зрада. До того ж, при атестації, яку проходять ці перебіжчики в російській армії, в їхні документи ставлять позначку "схильний до зради Батьківщині". З таким клеймом військової перспективи не має.

– У вас особисто було житло в Криму?

Квартиру моя сім’я очікувала 26 років. 23 лютого цього року, перед відомими подіями, мені видали оглядовий ордер. Та отримати квартиру в Криму так і не довелося. В Миколаєві поки живемо в гуртожитку.

– Чи не жалкують ті, хто пішов з вами, що не залишились у Криму?

Кожен з нас щось втратив, та ми не пішли на компроміс зі своєю совістю. Для військового вірність присязі повинна бути понад усе. Я пишаюся цими людьми. Серед нас є і офіцери, і контрактники – корінні севастопольці.

Маючи патріотичні переконання, вони посварилися навіть зі своїми батьками та родичами і пішли.

Несподівана привітність і підтримка миколаївців додали впевненості, що вибір зроблено правильний.

– Спілкуєтеся з військовослужбовцями російської армії?

Доки в Криму не відбулися відомі політичні події, дві армії мирно співіснували, люди спілкувалися, дружили по-людськи.

Але у дуже короткий термін все стало з ніг на голову. Я вже згадував про ЗМІ. За пару тижнів, коли в нас відключили українські телеканали та залишилися тільки російські, людей наче підмінили.

Ті, з ким ми нещодавно разом відзначали свята, ходили одне до одного в гості, стали дивитись "скляними очима", готові були нас вішати, стріляти як "бандерівців і фашистів".

Поки я припинив спілкування з ними. Цим людям марно щось доводити, адже вони нас не розуміють.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version