додому Новини Водіїв просять активніше користуватися європротоколами

Водіїв просять активніше користуватися європротоколами

0

Під час незначних дорожньо-транспортних пригод водії можуть оформляти Європротоколи. Це допомагає зекономити час та уникнути адміністративної відповідальності.

Про це vikka.ua повідомили у прес-службі обласного управління ДАІ.

Європротокол – спеціальний бланк повідомлення про настання дорожньо-транспортної пригоди, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії, потім надається страховику та стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілим.

Бланк Європротоколу видається автовласнику безкоштовно під час укладення договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

У разі втрати або використання бланку Європротоколу, новий бланк видається страховиком безоплатно на підставі письмової заяви. При отриманні бланка водій дізнається у страховика про порядок дій у разі вчинення ДТП та порядку оформлення протоколу порядок заповнення.

Обставини за яких, водії можуть оформити "Повідомлення про ДТП". Це:

– відсутність травмованих (загиблих) людей в результаті ДТП;

– водії цих транспортних засобів дійшли згоди щодо обставин скоєння ДТП;

– відсутність у водіїв ознак алкогольного чи наркотичного сп`яніння, або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

– наявність у водіїв ТЗ чинних полісів обов`язкового страхування, цивільно-правової відповідальності;

– розмір шкоди, завданої майну потерпілих, не перевищує 25 тисяч гривень.

У випадку невиконання хоча б однієї з цих обов`язкових для європротоколу умов, на місце ДТП необхідно викликати працівників ДАІ.

Документи повинні заповнюватися та підписуватися водіями – учасниками ДТП. При складанні "Повідомлення про ДТП" повинен використовуватись лише один бланк "Повідомлення", який заповнюється чітко, розбірливо від руки, кульковою ручкою, бажано друкованими буквами. Виправлення категорично заборонені. Якщо бланк зіпсований помилками або виправленнями, замість нього використовується та заповнюється інший.

Якщо в ДТП брали участь більше двох транспортних засобів, тоді по кожному зіткненню повинно бути складені окремі "Повідомлення".

Перед тим як заповнювати бланк європротоколу, також бажано сфотографувати місце події і транспортні засоби учасників ДТП. Фотографії знадобляться страховій компанії куди ви передасте заповнений бланк європротоколу.

Після того, як кожен водій транспортного засобу заповнив та підписав бланк європротоколу, він залишає в себе одну його частину і не пізніше 3-х робочих днів з моменту настання ДТП кожна зі сторін звертається до свого страховика зі своєю частиною документа. А страховики в свою чергу протягом 10 днів мають оглянути пошкоджені транспортні засоби і виконати всі необхідні процедури по даному страховому випадку.

Потерпілим, або іншою особою, яка має право на отримання страхового відшкодування, не пізніше 30 днів з моменту подання європротоколу повинна бути подана заява про виплату страхового відшкодування. Виплата буде здійснена протягом 15 днів (при наявності необхідних документів), але не пізніше ніж через 90 днів з моменту отримання заяви про страхове відшкодування.

Нагадаємо, раніше департамент ДАІ України заявляв, що планує навчати заповнювати європротоколи у автошколах.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version