додому Новини Викладачка знайшла найдовше й найкоротше прізвища на Черкащині

Викладачка знайшла найдовше й найкоротше прізвища на Черкащині

0

Про особливості черкаських прізвищ в інтерв’ю виданню "Черкаський край" розповіла викладач іноземних мов Черкаського державного технологічного університету Ольга Цехмистренко.

Основами для утворення прізвищ Черкащини стали переважно імена чоловічого предка роду. Рідше прізвища виникали від жіночих імен. Серед усіх імен, покладених в основу прізвищ, жіночих усього 12%. Найпродуктивнішою основою виявилось ім’я Іван. Це свідчить про те, що воно було найпоширенішим не тільки в Україні, а й на Черкащині.

Більшість прізвищ регіону утворено від імен грецького та латинського походження (Андрієнко, Василенко, Демиденко). В основах значної частини досліджуваних прізвищ фіксуються імена тюркського походження (Гасанов, Мусатов, Хасанов).

– Найкоротше прізвище на теренах Черкащини, яке мені траплялося, – Ус, найдовше — Копистиринський. Досліджуючи свої прізвища, мусимо брати до уваги те, що перша фіксація прізвищевої назви в пам’ятках писемності й давність відповідного роду не тотожні, не обов’язково збігаються в часі. Тобто не всі нинішні носії однакового прізвища вийшли з одного роду: одне й те ж прізвище упродовж століть могло виникати в різних куточках України по кілька разів, спонтанно, – зазначає Ольга Цехмистренко.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version