додому Новини Освіта У Черкаському краєзнавчому музеї відкрили новий тематичний зал (ВІДЕО) 

У Черкаському краєзнавчому музеї відкрили новий тематичний зал (ВІДЕО) 

0

У Черкаському краєзнавчому музеї відкрився новий експозиційний зал. Рідкісні, часом унікальні артефакти відображають шлях до здобуття Незалежності України. Повідомляє власкор ВІККА.

Краєзнавчий музей незалежності

Знаковий експонат – синьо-жовтий стяг, який підняли у Черкасах на Театральній площі ще за рік до Проголошення Акту.

 ПАВЛО ГОНЧАРОВ / ВІДВІДУВАЧ КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ 

Прапор – це реліквія цієї виставки. В 90-му році, коли був піднятий цей прапор у Черкасах, це був сміливий вчинок на той час. Ризикований для багатьох. Ті, хто виросли в радянському союзі, ми навіть не мріяли, що колись вирвемося з цього іга. Нас привчали з самого пуп’янку: щасливий комунізм, щасливе життя в комунізмі. 

Доктор історичних наук Валентин Лазуренко розповідає: фактично Україні набагато більше, ніж 32. Проголошення Незалежності у 1991 році – результат вікової боротьби. Історію українського державотворення варто рахувати від року Хрещення Русі. 

Валентин Лазуренко

ВАЛЕНТИН ЛАЗУРЕНКО / ГОЛОВА ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ КРАЄЗНАВЦІВ, ПРОФЕСОР 

Указом президента нашу національну історію державотворення вести від 988 року тоді, коли князь Володимир ввів нашу державу до європейського цивілізаційного простору.

Територія Черкащини стала політичним осередком Української держави за Богдана Хмельницького. Черкаський край подарував країні чимало видатних історичних діячів. Політиків, науковців. 

ВАЛЕНТИН ЛАЗУРЕНКО / ГОЛОВА ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ КРАЄЗНАВЦІВ, ПРОФЕСОР 

Давайте згадаємо і Федора Швеця із Кам’янки, член Центральної ради, який зачитував Акт Соборності. В’ячеслава Максимовича Чорновола, нашого земляка. Слід згадати і першого професора-державника Станіслава Івановича Губаря.

Відкриття нового залу – знакова подія, зазначає керівниця музею. Працювали над його створенням близько року, але збирали матеріали – декілька десятиліть. Починаючи з кінця 80-х. 

Ірина Собко

ІРИНА СОБКО / В.О. ДИРЕКТОРА ЧЕРКАСЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ 

Багато поколінь наших українців декілька століть виборювали свою державність. Ця боротьба була кривавою, трагічною. Сьогодні наші захисники і захисниці так само боронять нашу Незалежність, суверенітет, Територіальну цілісність.

YouTube video player

Дивіться також:

Маріупольці, які тимчасово проживають у Черкасах, влаштували акцію (ВІДЕО)

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version