додому Новини Черкаси Стабілізація фінансових показників та програма оптимізації. У ПАТ «Черкасиобленерго» підсумували роботу компанії...

Стабілізація фінансових показників та програма оптимізації. У ПАТ «Черкасиобленерго» підсумували роботу компанії за перше півріччя 2024 року

0

Підсумкова нарада за участі в.о. генерального директора ПАТ «Черкасиобленерго» Вадима Яненка, директорів за напрямками діяльності та керівників відокремлених структурних підрозділів відбулась у Товаристві.

Учасники зустрічі обговорили основні здобутки та проблемні питання Товариства протягом поточного року, сфокусували увагу на фінансових показниках, реалізації програми оптимізації операційної діяльності та запланували наступні кроки стабілізації компанії в умовах воєнного стану.

Розпочинаючи нараду в.о. генерального директора Вадим Яненко наголосив, що фінансовий стан Товариства складний, але контрольований.

– Незважаючи на воєнний стан та складну економічну ситуацію в країні, підприємство продовжує забезпечувати надійний розподіл електричної енергії споживачам Черкащини. Крім того, Товариство на сьогодні забезпечило роботою більше 3600 працівників, які мають соціальні гарантії та пільги і вчасно отримують заробітну плату. ПАТ «Черкасиобленерго» продовжує своєчасно та в повному обсязі сплачувати податки. У першому півріччі 2024 року сплачено 395 млн грн. до бюджетів всіх рівнів, в тому числі ПДВ у сумі 174 млн грн. Пріоритетне завдання компанії – стабілізувати  фінансову діяльність, оскільки Товариство працює не лише в умовах воєнного стану, а й виконує боргові зобов’язання перед кредиторами, основні з яких – НЕК «Укренерго» та ДП «Енергоринок»,- зауважив в.о. генерального директора Вадим Яненко.

З цією метою експерти Товариства розробили програму оптимізації операційної діяльності компанії з покроковим планом дій кожної дирекції та підрозділів Товариства, аби максимально спрямувати зусилля на погашення заборгованості та розпочати період становлення і розвитку ПАТ «Черкасиобленерго».

Наступний крок для стабілізації ситуації на підприємстві – посилення роботи комерційного напрямку. Тут також маємо позитивні зрушення. Про це доповів директор комерційний ПАТ «Черкасиобленерго» Роман Бондар.

– Завдяки цілеспрямованій роботі комерційного напрямку Товариства за перше півріччя 2024 року вдалося зменшити технологічні витрати електроенергії на 3,48%, тобто зниження ТВЕ склало 31 896 тис. кВт/год. у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року,– наголосив Роман Бондар. – Станом на 1 липня 2024 року розроблено та запроваджено використання програмних модулів для фіксації регламентних подій. Також комерційною дирекцією проведено навчання з урахуванням найсучасніших методик для покращення роботи енергозбутового персоналу, в тому числі з виявлення несанкціонованого споживання електроенергії. Нині працівники Товариства вже застосовують набуті знання в роботі. Важливою складовою діяльності комерційного напрямку в 2024 році стало удосконалення регламентних подій рейдової роботи, як результат, за І півріччя 2024 року в 3 рази збільшилась кількість складених Актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року та склала 317 Актів на суму 18 499 тис.грн. з ПДВ.

Наразі проводяться конкретні дії щодо популяризації онлайн сервісів передачі показів побутовими споживачами. Лише за червень 2024 року цей показник зріс більше ніж на 90% у порівнянні з червнем 2023 року.

Важливо акцентувати, що комерційний менеджмент започаткував активну цифровізацію взаємовідносин зі споживачами, що дасть змогу  повністю оптимізувати комерційний напрямок відокремлених структурних підрозділів.

Робота виконавчої дирекції була спрямована на забезпечення підприємства необхідними матеріалами, обладнанням, технікою для якісного виконання усіх функціональних завдань, в тому числі поповнено аварійні запаси Товариства.

– За І півріччя 2024 року було проведено 281 процедуру закупівель товарів, робіт і послуг на загальну очікувану вартість  понад 730 млн грн. Аварійний запас за I півріччя 2024  року поповнено на 666,128 тис. грн. Для поліпшення належної якості роботи електроустаткування придбано опори, кабель, трансформатори, розрядники  10 кВ,  та інші матеріали,- розповів директор виконавчий Олександр Гоменюк.–  З метою забезпечення умов праці у відповідності до нормативно правових актів, підвищення рівня охорони праці, запобігання випадків виробничого травматизму і професійних захворювань, дотримання умов Колективного договору  2019-2023 рр. працівникам підприємства придбано новий спецодяг.

Продовжується оновлення спеціальної техніки Товариства. Заплановано ремонт транспортних засобів та закупівлю нових автомобілів. Для виконання складних ремонтів відреконструйований бокс, зокрема встановлено підйомник, придбано спеціалізовані набори інструментів, модернізовано освітлення та підлогу, встановлено автоматизовані ворота та інші види реконструкції.

Про перспективи розвитку електричних мереж Товариства, в частині забезпечення доступу до системи розподілу споживачів та виробників електричної енергії, розповів директор з інвестицій та перспективного розвитку Віктор Шевчук.

– На сьогодні, надання послуг з приєднання до електричних мереж системи розподілу здійснюється у відповідності з Кодексом систем розподілу. При цьому, приєднання до електричних мереж електроустановок об’єктів, що використовуються для задоволення потреб підприємств із сфери управління Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України та Міністерства економіки України, а також інших підприємств, які залучені до виконання мобілізаційного завдання, здійснюється на безоплатній основі згідно Порядку тимчасового приєднання електроустановок до системи розподілу у період дії в Україні воєнного стану. Варто зауважити, для покриття дефіциту генеруючих потужностей, які втрачено Україною внаслідок ракетних обстрілів зі сторони російської федерації, Національною комісією з питань регулювання енергетики та комунальних послуг спрощено порядок приєднання до електричних мереж генеруючих установок різних типів (когенераційні, газопоршневі, сонячні, вітрові і т.д), завдяки чому, тільки за червень – липень 2024 року, до ПАТ «Черкасиобленерго» звернулись замовники на встановлення 8-ми генеруючих установок. На сьогодні на різних етапах реалізації перебувають генеруючі установки потужністю 50 000 кВт, введення в експлуатацію яких передбачається не пізніше 31 грудня 2025 року,- наголосив Віктор Шевчук. – Що стосується Інвестиційної програми, то не зважаючи на проблеми з дефіцитом обігових коштів на її виконання, виконуються роботи з реконструкції повітряних ліній 0,4 кВ в селі Рацево, фінансуються заходи з впровадження обліку електричної енергії для населення, створення автоматизованої системи реєстрації перерв для моніторингу якості послуг, закуплено програмне забезпечення для захисту технологічної мережі та виконуються інші заходи.

ПАТ «Черкасиобленерго» продовжує виконувати своє головне завдання – забезпечення надійним та безперебійним розподілом електроенергії споживачів Черкащини. Незважаючи на воєнний стан та роботу підприємства у період дії графіків погодинних відключень, енергетики виконують планові, капітальні та аварійні ремонти енергомереж та енергообладнання. Здійснюють технічне обслуговування ліній електропередач, розчистки трас повітряних ліній, виконують усі необхідні планові роботи для підготовки до осінньо-зимового періоду 2024-2025 рр. Значно підсилює якість виконання робіт спецтехніка Товариства, за допомогою якої здійснюють механізовану розчистку трас повітряних ліній. Про це розповів директор технічний ПАТ «Черкасиобленерго» Павло Солоха.

– Під час застосування графіків погодинних відключень було задіяно персонал всіх 22 підрозділів Товариства, 23 диспетчерські служби та оперативний персонал суміжних операторів системи розподілу. Діють 47 оперативно-виїзних бригад для включення/ відключення приєднань, які не підключені до телеуправління. При застосуванні ГПВ забезпечуються принципи соціальної справедливості одночасно з безперебійним живленням об’єктів критичної інфраструктури,- розповів Павло Солоха.

Директор з управління персоналом ПАТ «Черкасиобленерго» Надія Братаніч відмітила, що коефіцієнт плинності кадрів за І півріччя 2024 року складає 0,05, що вказує на стабільність трудового колективу підприємства.

– За перше півріччя 2024 року середньомісячна заробітна плата  працівника  Товариства склала 20589 грн. Облікова чисельність працівників Товариства станом на 30 червня 2024 року становить 3603 осіб, 33% має вищу освіту. 15% від загальної чисельності складають працівники до 35 років, з них 26% – керівники, професіонали, фахівці,- розповіла Надія Петрівна.– Вагомим мотиваційним засобом є кейс соціальних гарантій підприємства, в який входить: компенсація за спожиті енергоносії, виплати до ювілейних дат, матеріальна допомога на лікування, матеріальна допомога мобілізованим працівникам, виплати до Дня захисту дітей, виплати при народженні дитини, оплата ритуальних послуг на поховання тощо. Так, на соціальні гарантії, пільги, компенсації та одноразові заохочення за І півріччя 2024 року по Товариству використано 14 млн 111 тис. грн.

Крім того Надія Братаніч наголосила, що провідна роль у виробничому процесі Товариства належить навченим, підготовленим і  кваліфікованим робітникам, тому ПАТ «Черкасиобленерго» постійно приділяє велику увагу професійному навчанню на підприємстві своїх працівників. Протягом І півріччя 2024 року навчальним центром Товариства підготовлено та проведено навчання – 261 працівникам. В тому числі за робітничими професіями проведено: первинну підготовку робітників, які не мають базової електротехнічної освіти – 29 особам; перепідготовку робітників (за професіями «Стропальник», «Машиніст автовишки та автогідропідіймача») – 21 особі; підвищено кваліфікацію робітникам (за різними професіями) – 96 особам.

З метою заохочення працівників до більш продуктивної та ефективної праці, збереження кадрового потенціалу як молодих спеціалістів, так і досвідчених працівників, забезпечення соціальних гарантій, які поширюються на всі категорії працівників, в Товаристві прийнято та діє колективний договір, в якому передбачено ряд положень про виплату доплат та надбавок, нагородження за сумлінну працю та особистий вагомий внесок в результати виробничої діяльності.

Відділом економічної безпеки протягом першого півріччя 2024 року здійснені ряд заходів щодо попередження, припинення та запобігання фактам крадіжок, розкрадання, пошкодження майна, документів, товарно-матеріальних цінностей Товариства. Про це доповів директор з питань безпеки ПАТ «Черкасиобленерго» Роман Гнатюк.

– Упродовж звітного періоду мали місце 9 фактів крадіжок та 37 фактів пошкодження майна Товариства внаслідок ДТП, в зв’язку з чим завдано збитків на загальну суму понад  620 тис. грн, з яких 412 тис. грн. завдані через збиття опор внаслідок ДТП. Натепер відшкодовано понад 320 тис. грн.,- розповів Роман Гнатюк.

Дирекцією з інформаційних технологій в межах програми оптимізації операційної діяльності впроваджений модуль «АСТОР-Послуги» та впроваджується АСТОР-ГІР. Оптимізовані сервіси документообігу, відеоконференцій, Active Directory та інших ресурсів. Впроваджені нові додатки для фотофіксації регламентних подій для побутових та непобутових споживачів.

Також, за словами директора з інформаційних технологій та зв’язку Андрія Пилипчука, колектив дирекції спільно з колегами СБУ, Держспецзв’язку приділяє значну увагу протидії кіберзагрозам, фішингу, спаму та DOS атакам та впроваджують платформу Nozomi Networks, яка є лідером у галузі OT/IoT/IT для захисту технологічної мережі.

З метою поліпшення якості надання послуг Товариство надає консультації споживачам регіону у інформаційно-консультаційному центрі та кол-центрі компанії. Посилилась робота над впровадженням в дію онлайн сервісів підприємства для передачі показів електролічильника.

Прозвітували про роботу своїх підрозділів і безпосередньо кожен керівник відокремленого структурного підрозділу компанії, аби максимально ознайомитись з особливостями роботи кожного району області та ухвалити колективні рішення щодо розвитку Товариства.

Підсумовуючи результат роботи Товариства за перше півріччя 2024 року в.о. генерального директора ПАТ «Черкасиобленерго» Вадим Яненко відзначив, що у Товаристві активно налагоджуються виробничі процеси, помітна позитивна динаміка, тож надалі усі механізми, застосовані протягом цього часу, планують нарощувати.

– У нас немає часу на зволікання, маємо оперативно налагодити роботу по усіх напрямках, аби максимально ефективно виконувались усі повноваження, покладені на оператора системи розподілу Черкащини. Аналізуючи роботу кожного підрозділу та дирекції можу сказати, що нині команда цілеспрямовано працює та налаштована на спільний, позитивний результат. Я вдячний кожному за професійність, ініціативність, готовність брати на себе відповідальність, переконаний, що нам під силу не лише налагодити ефективну роботу Товариства, а й спільно розвивати енергетичну галузь. Далі рухаємося швидкими та ефективними кроками,- підсумував Вадим Васильович.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version