додому Новини Розваги Що приготувати на Новий рік: меню від Євгена Клопотенка

Що приготувати на Новий рік: меню від Євгена Клопотенка

0

Напередодні Нового року багато хто замислюється: а що ж подати на стіл, аби здивувати не тільки себе, а й своїх гостей? На це запитання може відповісти відомий кулінарний експерт, дослідник української кухні Євген Клопотенко.

Оскільки більшість уже втомилася від одноманітних олів’є, салату «шуби» та інших традиційних страв, Клопотенко пропонує змінити стандартний підхід до вибору меню.

В ексклюзивному матеріалі для OBOZREVATEL кулінар склав добірку найкращих страв на Новий рік, які здивують усіх гостей за столом.

Рієт із качки з грушевим мармеладом

Багато хто коли чує слово «рієт», лякається, бо думає, що це щось нереально складне. Насправді – це французька закуска, яка нагадує паштет, але відрізняється від нього своєю щільнішою структурою. Я вибрав рієт із качки, тому що обожнюю смак цього м’яса. До того ж качка має достатньо жиру, а це важливо для страви.

Спосіб приготування:

Час підготовки: 2-3 години

Час приготування: 20 хвилин

Час на охолодження: 2-3 години

Порції: 2-4

Інгредієнти:

  • 400-450 г філе качки;
  • 1/3 ч. л. меленої кориці;
  • 2 зірочки бадьяну;
  • 1/2 лимона (сік і цедра);
  • 1/2 апельсина (сік і цедра);
  • 1 ст. л. соняшникової олії;
  • 100 г вершкового масла;
  • сіль і перець – на смак.
  • Для грушевого мармеладу:
  • 2 груші;
  • 3-4 ст. л. цукру;
  • 1/2 лимона.

Покроковий рецепт:

Качине філе (400-450 г) викладіть у миску і додайте 1 ст. л. соняшникової олії, 2 зірочки бадьяну і 1/3 ч. л. меленої кориці. Натріть у миску цедру половини лимона й апельсина, вичавіть сік. Трохи посоліть і добре перемішайте маринад. Залиште філе маринуватися на 2-4 години, як дозволяє час.

Перекладіть замариноване філе в форму для запікання й тушкуйте в духовці за температури 130-160 градусів протягом 2-3 годин. Так м’ясо стане неймовірно ніжним. Дайте качиному філе трохи охолонути і ще теплим розберіть його на волокна. Порубайте волокна ножем на дрібні частини. Тут головне не переборщити, в страві має відчуватися структура м’яса. Перекладіть подрібнене філе в миску.

Додайте 100 г розм’яклого вершкового масла й жир, що виділився при тушкуванні качиного філе. Все ретельно перемішайте та розкладіть по банках. Приберіть у холодильник щонайменше на 2-3 години для застигання й стабілізації консистенції рієту.

Для грушевого мармеладу почистьте 2 груші і наріжте дрібними кубиками. Посипте їх 3-4 ст. л. цукру і побризкайте соком половини лимона. Тушкуйте на повільному вогні протягом 15-20 хвилин до прозорості груші. Подавайте рієт із вистиглим грушевим мармеладом і грінками.

Салат із грушею і виноградом

Подумав про смачний салаті – і відразу ж згадав про соковиту ароматну грушу. А якщо поєднати її з виноградом, оливками й міксом салатів – це просто якась смакова симфонія.

Спосіб приготування:

Час підготовки: 15 хвилин

Час приготування: 5 хвилин

Порції: 4

Інгредієнти:

  • 90-100 г міксу салатів;
  • 200 мл сухого червоного вина;
  • 2 зірочки бадьяну;
  • 1 паличка кориці;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 30 г пармезану;
  • 1-2 ст. л. мигдалю (смаженого);
  • 200 г винограду (темного);
  • 200 г маслин (темні, без кісточок);
  • 1 груша (сорт Вільямс);
  • 2-3 ст. л. оливкової олії;
  • 1/2 лимона (сік половини);
  • сіль і перець – на смак.

Покроковий рецепт:

Грушу добре помийте і наріжте її вздовж великими шматочками. Перекладіть у сотейник з 200 мл червоного сухого вина і додайте спеції: 2 зірочки бадьяну, 1 паличку кориці і 2 ст. л. цукру. Тушкуйте протягом 10 хвилин. Залиште грушу в ароматному вині до повного охолодження, потім приберіть спеції.

У великій мисці з’єднайте 90-100 г міксу салатів із 200 г чорного винограду, 200 г оливок без кісточок і 1-2 ст. л. крупно посіченого мигдалю. Пармезан (30 г) натріть на тертушці так, щоб вийшли тонкі слайси.

Викладіть салат у тарілку для подачі, зверху покладіть шматочки груші. Полийте 2-3 ст. л. оливкової олії і соком половини лимона. Зверху викладіть слайси пармезану.

Курка в арахісовій пасті

Курячі стегна – дуже популярний продукт. Їх готують дуже часто – варять, запікають або смажать із різними спеціями. Я вирішив зробити їх трохи більш святковими й приготував курячі стегна в арахісовій пасті, завдяки чому смак вийшов дуже насиченим і глибоким. А для гарніру тут ідеально підійде припущена на вершковій олії спаржева квасоля.

Спосіб приготування:

Час підготовки: 20 хвилин

Час приготування: 25 хвилин

Порції: 2

Інгредієнти:

  • 4 курячих стегна (600-800 г);
  • 100 г арахісу (почищеного);
  • 100-120 мл води;
  • 2 см кореня імбиру;
  • 400 г квасолі стручкової;
  • 1 лимон (сік одного);
  • 2 ст. л. соняшникової олії;
  • 30 г вершкового масла;
  • сіль і перець – на смак.

Покроковий рецепт:

Приготуйте арахісову пасту самостійно. У чашу блендера засипте 100 г почищеного арахісу і перебийте до стану крихти. Долийте 100-120 мл води і знову перетріть блендером до стану пасти.

Курячі стегна (4 шт.) натріть сіллю з перцем. Додайте корінь імбиру (2 см), натертий на дрібній тертушці. Залиште маринуватися на 10-15 хвилин.

Підсмажте замариновані курячі стегна на пательні на 2 ст. л. соняшникової олії до рум’яної скоринки, по 5 хвилин з кожного боку. Перекладіть стегна в форму для запікання або залиште в пательні, якщо вона призначена і для духовки. Залийте арахісовою пастою і запікайте в духовці з температурою 180 градусів 20 хвилин.

Як гарнір підійде спаржева квасоля. Прогрійте квасолю (400 г) на пательні з 30 г вершкового масла протягом 3-5 хвилин. Полийте лимонним соком на смак.

Раніше сайт vikka.ua писав про те, як лишитись у формі після святкового застілля.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version