додому Новини Рятувальники інформували черкащан, як правильно відпочивати біля води (ФОТО)

Рятувальники інформували черкащан, як правильно відпочивати біля води (ФОТО)

0

Цього року на водних об’єктах Черкаської області загинули вже 14 осіб, 31 людину вдалось врятувати, повідомляють у ДСНУ у Черкаській області.

Обставини трагедій завжди схожі, по-перше, це переважно випадкове необладнане для купання місце, яке не має нічого спільного із пляжем. По-друге, це завжди порушення правил поведінки на воді. Ще одним важливим фактором, який об’єднує практично усі трагедії, це алкоголь. За статистикою у 90% випадків, загиблі перебували у алкогольного сп’яніння.

З настанням сонячної, спекотної погоди багато черкащан та гостей регіону із задоволенням проводять своє дозвілля на узбережжі водосховищ, річок, ставків та озер. На жаль, під час відпочинку багато з них навіть не замислюється про дотримання правил поведінки на водних об’єктах.

Розуміючи проблематику з відкриттям купального сезону, з метою запобігання загибелі громадян на водоймах, співробітники регіональних підрозділів управління ДСНС у Черкаській області постійно проводять інформаційно-роз`яснювальну роботу серед людей, які вирішили провести дозвілля коло водойм області.

За 20 днів червня вже було проведено 25 таких заходів. Чергові рейдові перевірки пройшли 21 червня. Рятувальники Чигиринського, Канівського, Корсунь – Шевченквського та Шполянського районів, озброївшись інформаційними листівками вийшли до відпочивальників на берег.

На жаль люди попри застереження для свого відпочинку продовжують обирати непристосовані місця, де не відоме та не очищене дно, немає буйків, відсутні рятувальні пости. Люди до цього часу, погано усвідомлюють що це дуже важливі умови для безпечного відпочинку.

Саме тому в ході рейдів співробітники Служби порятунку зробили акцент саме на інформуванні та роз’ясненні. Розповідали відпочивальникам про основні небезпеки, які можуть їх спіткати, якщо ті будуть нехтувати елементарними правилами безпеки під час відпочинку біля води.

"Кожна водойма, чи то річка, чи то озеро, ставок по-своєму небезпечні. Наприклад, дно водойми може приховувати в собі безліч "сюрпризів": ями, склянки, каміння тощо, – розповіли водолази Управління ДСНС. – Тому дуже важливо пам’ятати, що основними умовами безпеки є правильний вибір місця для купання. Для відпочинку на воді варто обирати тільки спеціально відведені місцевими органами влади та обладнані для цього місця. Не пірнайте у воду в незнайомому для вас місці, уникайте води із швидкою течією, не заходьте у воду напідпитку, ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах".

У ході заходу фахівці ДСНС, опираючись на досвід трагічних випадків, поспілкувалися із відпочивальниками, дізналися їхню думку з приводу безпеки місця відпочинку, а також залишили їм спеціально розроблені інформаційні листівки.

Як завжди особливу увагу співробітники Держслужби з надзвичайних ситуацій звернули на батьків, які відпочивають з дітьми, наголосивши їм на необхідності підвищеної уваги до безпеки дітей під час відпочинку на березі водойм.

Такі заходи в області будуть проводитися на регулярній основі, адже саме інформування є одним із важливих чинників які можуть вплинути на безпеку громадян під час літнього відпочинку коло водойм.

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області звертається до усіх громадян.

Під час відпочинку біля водойм необхідно дотримуватися елементарних правил безпеки, а також проводити застережно-роз’яснювальну роботу зі своїми дітьми.

Варто пам'ятати:

– купатися краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання;

– температура води повинна бути не нижче +17 °С, в більш холодній – перебувати небезпечно. Плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3-5 хвилин;

– не входьте, не пірнайте у воду після тривалого перебування на сонці;

– не входьте у воду в стані алкогольного сп'яніння;

– якщо немає поблизу обладнаного пляжу, вибирайте безпечне для купання місце з поступовим схилом та твердим і чистим дном. У воду заходьте обережно;

– ніколи не пірнайте в незнайомих місцях;

– не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах;

– якщо вас захопило течією, не намагайтеся з цим боротися. Треба плисти униз за течією, поступово, під невеличким кутом, наближаючись до берега;

– не панікуйте, навіть якщо ви потрапили у вир. Необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду і зробивши сильний ривок вбік, спливти;

– дуже обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних іграшках. Вітром або плином їх може віднести дуже далеко від берега;

– купання дітей у жодному разі не повинно проходити без нагляду дорослих, які добре вміють плавати;

– за будь-яких умов не лишайте біля води дітей;

– не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.

Будьте обачні та обережні, пам’ятайте навіть одна помилка може призвести до трагедії!

Як повідомляв сайт vikka.ua, патрульні хитрощами врятували черкасця від самогубства.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version