додому Новини Черкаси Погода в Черкаській області: грози, спека і ранні жнива

Погода в Черкаській області: грози, спека і ранні жнива

0
дощ літо райдуга

Червень 2024 на Черкащині розпочався незвично високими для початку місяця температурами: денними 29-32°, середньодобовими 23-24º, ґрунту на глибині 10 см 25-28°, що спостерігається 1 раз у 10 років. Про це пише директор Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань.

На фоні аномально високих температур розпочалися класично нерівномірні літні дощі – «десь густо, десь пусто». За два періоди дощів 1-2 та 4-5.06 у нашому регіоні випало 0,4-23 мм. Наразі по кількості опадів 23 мм лідирує Чигирин, 32% місячної норми. Без дощів, на жаль, залишилися Звенигородка, Золотоноша та Сміла, де утримується надзвичайна (5 клас) пожежна небезпека.

Нестійка атмосфера спричинить короткочасні дощі, місцями зливи з грозами та шквалистим посилення вітру, в окремих районах можливий град, що обмежить приплив сонячного тепла.

7-8 червня, при домінуванні північних процесів температура вночі 13-18º, вдень 23-28º.

У неділю, 9 червня, із зміною вітрів на південні румби до нашого регіону почне надходити субтропічне повітря, що надасть температурам додаткового імпульсу. Температура вночі 15-20º, вдень 28-33º.

За попередніми розрахунками, на початку нового тижня характер погоди істотно не зміниться. Надлишок вологи на фоні високих температур створюватиме «задуху» – жарке, гаряче повітря, сповнене випаровувань.

Чому зараз так важко сприймати спеку? По-перше: лише початок літа і наш організм не встиг адаптуватися до таких високих температур, що є більш приємливим у липні-серпні. В умовах міста людина знаходиться в оточенні нагрітих асфальту і будівель, тому теплове навантаження у місті – більше, ніж у сільській місцевості.

АГРОНОВИНИ. Такі погодні умови катастрофи для рослинності не представляють. Підвищений температурний фон сприяє прискореному

розвитку сільгоспкультур. А відсутність ефективних опадів на більшості площ – погіршенню зволоження грунту. То ж цілком можливий початок грунтової засухи під ранніми хлібами. Оскільки, їх врожайність сформована на 70-80%, то ж шкода від засухи незначна. В кінці червня готуємося до ранніх жнив! На відміну від низької вологості повітря в денні години, підвищена – сприяє меншому випаровуванню вологи з грунту, однак призводить до розвитку грибкових хвороб. А у супроводі високих температур – активізації шкідників.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version