додому Новини Черкащина Погода сприяє рекордному врожаю соняшника на Черкащині

Погода сприяє рекордному врожаю соняшника на Черкащині

0

Раннє накопичення тепла, швидке прогрівання та підсихання ґрунту дозволило аграріям області розпочати сівбу соняшника в ранні строки. Площа, засіяна в цьому році цією культурою, для нашої області є рекордною – 216,9 тис.га.

Прохолодна, дощова травнева погода та низькі нічні температури повітря обумовлювали уповільнений початковий розвиток рослин, проте були цілком сприятливими для формування міцної кореневої системи. Проте, із встановленням спекотної погоди, ріст та розвиток активізувався. А через випадання періодичних дощів проблем зі зволоженням ґрунту здебільшого не було. Про це у Facebook повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Динаміка урожайності соняшника з 1990 по 2019 роки показує значні його коливання. Розпочинаючи з 2000 року маємо чітку тенденцію до її збільшення. Це відбулося саме завдяки запровадженню нових технологій, використанню гібридів, які мають потужну генетику і добрий вигляд та своєчасне внесення добрив і добавок.

В останні роки спостерігалася найбільш висока врожайність, а роком рекордсменом є 2019, коли в середньому по області було зібрано 33 ц/га. Найбільш низький за останні роки було зібрано в посушливому 2007 році – в середньому 15 ц/га.

Агрометеорологи Черкаського обласного гідрометцентру обрахували основні агрометеорологічні фактори і прогнозують середньообласний врожай соняшника в межах рекордних значень – 32 ц/га. Валовий збір, з урахуванням засіяних площ – в межах 690 тис. т.

Як повідомляв сайт vikka.ua, молодий черкащани підчепив ботулізм, смакуючи в’яленим лящем.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version