додому Новини Переживемо: на Черкащині знають, чим замінити російські товари

Переживемо: на Черкащині знають, чим замінити російські товари

0

Батончикам, чипсам, чаю та іншому товару з Росії на територію України – зась. З 10 січня почала діяти постанова Уряду про заборону ввезення російських товарів. Який товар країни-агресора зникне з полиць черкаських магазинів та чи вдасться його замінити вітчизняними чи іноземними аналогами, досліджував сайт vikka.ua.

Перелік російських брендів, до яких звикли українські споживачі, достатньо широкий. Це і батончики Mars, Twix, Snickers, Kinder Chocolate (виробник Ferrero) і жувальні гумки Orbit та Dirol (Mondelez), сири President, круасани 7 Days, чаї Greenfield, Tess, Lipton, а також корми для тварин Pedigree, Whiskas та інші.

Опитані черкаські товаровиробники переконані: якщо російські товари зникнуть, то втрати від того невеликі, адже в Україні достатньо можливостей випускати аналогічну, а подекуди й кращу за якістю продукцію.

"Думаю, ми від цієї заборони не надто постраждаємо. При нормальному керівництві все можна виготовляти. Усе залежить від людей. А люди у нас здібні і працьовиті", – переконана керівник торгового відділу одного з черкаських кондитерських підприємств Ірина Петренко.

Найбільше російських товарів у категоріях засобів для догляду та побутової хімії. Походження з РФ можуть мати підгузники Haggies, гелі для душу і дезодоранти Dove, Camay, Rexona, Fa, шампуні Garnier, засоби для укладки волосся Taft, зубна паста "Blend-a-med", побутова хімія Comet, Domestos, Mr. Proper, Fairy тощо.

Постанова Уряду хоч і набрала чинності, однак російський товар, що був завезений раніше, легко можна знайти у місті, і розпродуватимуть його, доки вистачить запасів. Це стосується, зокрема, непродовольчої товарів, які мають значно довший термін придатності у порівнянні з продуктами харчування, а отже можуть збегіратися роками.

"Ми отримуємо товари від посередників. Постачальники, як правило, закуповують великі партії товару, тож на складах вони ще є. Проте від товарів з Росії вже давно почали відмовлятися, зокрема й через дорожнечу продукції. Це стосується електроінструменту та аксесуарів до нього, автомобільної та побутової хімії, інструментів (коси, молотки, сокири), газових плит, замків, посуду (емальований та сталевий) та багато іншого", – розповідає голова профспілки підприємців бази ОПС "Єдність" Зоя Максимчук.

Експерт зазначає: російський товар українським замінити можна, однак вітчизняна продукція через дороговартісне виробництво подекуди обходиться дорожче, ніж товар із Китаю.

"Замінити російський товар вітчизняним реально, до того ж чимало покупців і так свідомо від нього відмовлялися. Проблема у здорожчанні нашого товару. Він не є конкурентоспроможним через дорогу сировину, енергоресурси. Вартість його зросла чи не удвічі. Це катастрофа. Якщо раніше, до прикладу, плоскогубці коштували 20, то сьогодні 65 гривень, і я вже думаю, чи зможе їх дозволити собі покупець, чи простіше взяти китайські", – зазначає Зоя Максимчук.

Що стосується автомобілів виробництва "АвтоВАЗ" та інших російських виробників, черкаські підприємці переконані: українці переживуть і їх відсутність, адже ринок постійно повнюється автомобілями вітчизняного та китайського виробництва, які конкурують за ціною та якістю з тією ж російською "Ладою". Це ж стосується і запчастин до них.

"Аналогів запчастин на ринку вистачає, а на старі автомобілі, особливо "класику", вистачить запчастин на ринку ще на десятки років наперед, адже їх чимало завезено в Україну, вони універсальні та підходять практично до всієї модельної лінійки. Та й відповідників з України, Китаю і Польщі вдосталь. Із витратними матеріалами, як-от фільтри, масла, свічки, запобіжники – взагалі проблем немає", – говорить продавець одного з магазинів Черкаського авторинку Роман.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаські родини витрачають на продукти харчування більше половини своїх доходів.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version