додому Новини Овочі подешевшали вже на 20 % через появу на прилавках тепличних плодів

Овочі подешевшали вже на 20 % через появу на прилавках тепличних плодів

0

Зниження вартості плодоовочевої продукції на 20 % зумовлене появою минулого тижня на прилавках тепличних овочів, пише Agravery.

Плодоовочевий індекс за попередній тиждень знизився ще на 8,3 % після зниження на 1,9 % позаминулого. У результаті, ціни на плодоовочеву продукцію в Україні знижуються вже третій тиждень поспіль, а продукція за цей період подешевшала на 20,2 %.

"Основний внесок у зниження вартості плодоовочевої продукції на попередньому тижні внесли тепличні овочі, що подешевшали на 14,7 %, хоча при цьому дешевшали і всі інші основні групи продуктів з плодоовочевого кошика, – говорить Тетяна Гетьман, керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти". – Овочі борщового набору подешевшали за тиждень на 12,0 %. Картопля також подешевшала, але не так значно – на 2,2 %. При цьому картопля залишається найдешевшим продуктом плодоовочевого кошика – фермери готові продавати її оптом всього по 2,0-2,8 грн/кг, залежно від регіону".

Найвідчутніше за тиждень подешевшала цибуля – більш ніж на 20 %. Також досить різко –на 11,1 % – подешевшала капуста. А от ціни на фруктовий набір дещо стабілізувалися, знизившись всього на 1,7 % за рахунок падіння цін на мандарин.

Як прокоментувала ситуацію, керівник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник, такі тенденції  утримуватимуться на ринку українських овочів щонайменше до святкування Великодня. Крім того вона зауважила, що деякі позиції, такі як, наприклад, рання капуста швидше за все в очікуванні свята збережуть високу ціну. Адже традиційно, споживчий інтерес на ранню продукцію буде більш активним, навіть у таких економічних умовах.

У той же час, виробники тепличної продукції наголошують на критичному зниженні споживчого інтересу. І хоч вартість їхньої продукції у доларовому еквіваленті удвічі нижча, ніж була минулого року, через девальвацію гривні і загальне зниження реальних доходів громадян, українці заощаджують на споживанні ранніх, несезонних овочів.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version