додому Новини Олена Берестенко: "Чим більше розповідаєш про східний конфлікт, тим буденнішою ця війна...

Олена Берестенко: "Чим більше розповідаєш про східний конфлікт, тим буденнішою ця війна стає"

0

Інформаційний простір країни уже більше двох років терзають новини із зони АТО. Хоча для українців, які живуть на незалежній території, усі ці історії інколи здаються казковими, нібито вони відбуваються в іншій реальності. Черкаській журналістці Олені Берестенко у своїй медійній практиці довелося "полюбити" нову лексику – АТОшну. Бо кожен день сучасні ЗМІ рясніють словами "передова", "АТО", "війна", "Небесна Сотня". Шеф-редактор новин телеканалу "ВІККА" півтора роки тому на кілька днів їздила на Схід у відрядження. Вона разом із оператором ТРК "ВІККА" Сергієм Єфімовим відправилася у тільки-но звільнений Слов’янськ: знімальна група напросилися до депутатів, які везли бійцям-черкащанам із "Азову" "гуманітарку". Тоді наші медійники на власні очі побачили іншу Україну. Про те, якою вона була і чи готові черкаські журналісти до роботи на передовій, ми  розпитали у "ВІККівки" Олени Берестенко.

– Як Ви готувалися до поїздки у зону АТО?

– Ми ніяк не готувалися, бо ми не знали до останнього чи будемо їхати. Чесно скажу: нас не хотіли брати із собою місцеві депутати. Але нічого, поїхали. Найважливіше: мати із собою документи, посвідчення особи. Бо там усюди блокпости, перевіряють вас люди з автоматами. Головне, щоб було журналістське посвідчення і паспорт. І чим більше документів, тим краще. Я нічого особливого не брала, бо нас обшукували, тому нічого з собою і не провезеш. Депутати теж взяли посвідчення, ну і як доказ того, що ми веземо "гуманітарку", то показували консервацію, овочі і так далі.

– Що найбільше Вас вразило на території, яку тільки-но звільнили бойовики?

– На передньому склі у автівок, у 90% відсотків випадків, були білі полотнища, білі тканини. Це означало, що у машині  їдуть цивільні, немає військових і вони мирно їдуть. Бо усі дуже боялися обстрілів, а обстріли продовжувалися навіть тоді, коли війська покидали території: у поселеннях залишалися якісь місцеві, які не підтримували українських військових, вони і могли продовжувати стрілять. Загалом атмосфера навколо постійно напружена. Нам місцеві говорили, що ми не можемо зупинятися у туалет де б ми хотіли, не можна з’їжджати на обочини, бо дуже багато території заміновано. Тому зупинятися тільки на заправках або у місцях де людно.  Вразило у Слов’янську те, що відразу після звільнення міста, у них "на всю" запрацювали "генделі", бари. Люди відпочивають, танцюють, випивають. Хоча усі вони щодня були на межі життя і смерті. Тому я там побачила дві сторони медалі: з однієї люди, які стали інвалідами через поранення, чи безхатьками, бо у них розбомбило домівку. Але з іншого боку – місцеві, які веселяться і гуляють до ранку. 

– Як працювали у такій обстановці?

– Я шкодую, що не задіяла власні канали і зв’язки, щоб подомовлятися  про інтерв’ю. У мене було обмежене коло тих, з якими я спілкувалася. Зокрема, лише люди, яких мені надали депутати, що нас везли. Я говорила з "визначеними" хлопцями з "Азову", але можна було б записати більше інтерв’ю, більше сюжетів звідти привезти. Зі Слов’янська ми відзняли тільки 2 повноцінних сюжети. Я шкодую, що понадіялася на депутатів, а треба було включати зв’язки, телефонувати впливовим чиновникам і можливо депутатам вищого рівня. І тоді через них зв’язуватися із керівництвом на Сході та отримати потрібні коментарі. Загалом сюжеті вийшли повноцінні, але мого бути більше учасників, експертів, історій, сюжетів тощо.

– Із того масиву інформації, яку ви назбирали у Слов’янську, що можна і не можна розповідати?

– Не можна розповідати про плани батальйонів, їхнє місце дислокації, яка у них техніка, скільки зброї чи якісь інші речі, що могли б їх видати, грубо кажучи. Бійців ми знімали у балаклавах, також треба не писати ім’я та прізвище, щоб не постраждали рідні. З місцевими я також говорила. Якщо вони просять їх "милити", то не варто нехтувати цим і показувати їхнє обличчя. Також можна змінювати ім’я людини, позначаючи це у дужках.

– Уже маючи досвід поїздок на передову, що б ви порадили узяти журналістам у відрядження на Схід. Чого вам не вистачило?

–  Я б узяла з собою зарядку до телефону, більше миючих засобів і вологих серветок, знову не сказала б своїм батькам, що туди збираюся, бо це страшенний стрес. Я б не радила їздити туди дівчатам, бо це дуже страшно. Але варто все одно шукати додаткові канали зв’язку і намагатися домовитися про якісь ексклюзивні коментарі та інтерв’ю. Вже довго триває ця війна і якщо раніше інформація була дозованою, то зараз вона стала доступною, люди вже не бояться відкрито коментувати, тому при великому бажанні можна написати більше, краще. Під час поїздки у Слов’янськ я виходила з того, що було, а зараз ця тема стала номер один. То я думаю, що можна домовитися наперед і зв’язок із територіями є. Варто максимально підготуватися. Й обов’язково треба брати у напарники людину, якій ти дуже довіряєш, аж до життя. Якщо ти поїдеш із оператором, з яким постійно сваришся і конфліктуєш, то ваша поїздка ні до чого хорошого не приведе. А взагалі, я порадила б не зловживати на цій темі каналам і журналістам. Бо чим більше про це розповідаєш, тим буденнішою ця війна стає. І уже немає того ефекту, якого вони хочуть. До того ж, часто героїзують людей, хоча наші там теж не святі. Зґвалтування і мародерство є з різних боків. Або навпаки антигероїзують людей. Словом, я б радила не спекулювати на цій темі і не робити її номер один, але й не забувати за тих хлопців, які в окопах. Треба завжди тримати баланс.

Підготувала Ірина Головка

Як повідомляв сайт vikka.ua, бійці "Азову" розповіли, що гарантує їхній дух.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version