додому Новини Нового здорожчання круп та цукру поки не прогнозують

Нового здорожчання круп та цукру поки не прогнозують

0

Зростання цін на продовольство в Україні зупиниться та відбудеться тимчасова стабілізація. Про це заявила керівник відділу функціонування аграрних ринків Аграрного союзу України Любов Панкратова, пише видання "Вести Бизнес".

Ключовим фактором стане попит – після спаду ажіотажу, люди перестали скуповувати товари тривалого користування. "Громадяни почнуть поїдати придбані під час паніки запаси, попит впаде, і ціни стабілізуються", – впевнена Панкратова.

У той же час не буде стрімкого зниження цін на борошно, крупи, сіль, цукор, соняшникову олію, які українці кілька тижнів тому активно змітали з полиць магазинів. Аналітики опираються на те, що їх виробництво все-таки подорожчало: як через здорожчання палива, так і мінеральних добрив.

"Зберігається і негативний економічний фон як в цілому за макроекономічними показниками, так і за вартістю сировини для виробництва продтоварів", – сказав начальник відділу інвестиційного аналізу аналітичного департаменту компанії Pro-Consulting Олександр Ткачов.

А продавці наголошують на тому, що магазини наповнили склади товарами за дорожчими цінами, і просто не можуть собі у збиток зараз опустити цінники. Вони повинні спочатку розпродати дорогий товар, а потім завезти новий – за зниженими цінами, якщо постачальники зможуть їх забезпечити.

"Здешевлення продукції відбувається повільно. Адже якщо в період ажіотажу була куплена гречка по 26 грн за кілограм, то поки її не продадуть, нова продукція не буде поставлятися. Я особисто бачив у Берегові на Закарпатті рис по 51 грн за кілограм. І це в регіоні з дуже низьким рівнем життя. Іншого ж рису не було. Поки не куплять по 51 грн, рис по 40 грн на полиці не з'явиться ", – пояснивситуацію директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Майбутня зміна цін на продовольство буде безпосередньо залежати від ситуації на валютному ринку: від курсу долара залежить, як вартість палива, так і мінеральних добрив. На думку експерта аграрних ринків асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Ігоря Остапчука, виробники побоюються, що Нацбанк не зможе утримати обмінний курс і до літа долар знову почне дорожчати.

"Зараз, на жаль, є передумови так вважати. І якщо це станеться, тоді ми знову спостерігатимемо стрімке зростання цін на агропродукцію", – зазначив він.

Адже в разі нової хвилі девальвації гривні відразу за світовими, будуть зростати і внутрішні ціни на зерно (гривневі). А далі процес буде рухатися по вже звичному ланцюгу: за зерном здорожчає борошно, а за ним і хліб з хлібобулочними виробами.

Також на цінах позначиться підвищення податкового навантаження, яке припаде на період збирання врожаю зернових. Виробники неодмінно закладуть у вартість зерна додаткові відрахування. А базові ціни будуть розраховувати виходячи з врожайності та обсягів посівів.

"Зменшення виробництва відбуватиметься, перш за все, по малорентабельним або збитковим культурам. Наприклад, це кукурудза, яка за нашими розрахунками в минулому році мала негативну рентабельність на рівні 11 %. Буде перехід на олійні культури – соняшник і сою. Увагу зосереджуватимуть на круп'яних культурах, але поки не можна сказати, що їх виробництво збільшиться", – розповів Ігор Остапчук.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version