додому Новини Черкащина Небезпечна їжа: у спеку черкащан закликають бути обережними з продуктами харчування

Небезпечна їжа: у спеку черкащан закликають бути обережними з продуктами харчування

0

Із настанням спеки черкащанам слід бути обережними з продуктами харчування, аби вберегти своє здоров’я від інфекцій. У зону ризику в спекотні дні потрапляють не тільки риба та м’ясо, а й не оброблені термічно молочні продукти, яйця, фрукти та овочі. Про те, як уникнути зайвих стресів для організму і не потрапити на лікарняне ліжко через сумнівну їжу, дізнавався сайт vikka.ua.

За минулий тиждень у Черкаській області зафіксовано 61 випадок на гострі кишкові інфекції, що трохи більше, ніж за відповідний період минулого року. Крім того, фахівцями лабораторного центру були взяті 30 проб води, в результаті яких було зафіксовано вогнище сальмонели у колодязі приватного будинку.

"Наразі збільшилася кількість кишкових інфекцій, зокрема сальмонельозів. Це не критичні показники, але останні три тижні ми спостерігаємо певне зростання захворюваності на харчові отруєння та кишкові інфекції. Також до нас звертаються із проявами хвороби Лайма, що спричинена укусами кліщів", – пояснила директор КНП "Черкаська міська інфекційна лікарня" Черкаської міськради Світлана Волгіна.

retail.ru

Медик нагадала, що цьогоріч на Черкащині було зафіксовано 6 випадків захворювань на ботулізм. 4 з них закінчилися смертю хворих.

"5 із 6 випадків пов’язані з вживанням в’яленої і копченої риби домашнього приготування", – зазначила Світлана Волгіна.

За першими ознаками захворювання на ботулізм нагадує харчове отруєння. Потім приєднується неврологічна симптоматика у вигляді порушення зору, ковтання, дихання.

Сальмонельоз заявляє про себе високою температурою, головним болем, ознаками інтоксикації, слабкістю, нудотою, блюванням. Лікується протягом 5-10 діб, зокрема антибактеріальними засобами.

Лікар підкреслила, що наразі черкащанам слід бути більш обережними з продуктами, що не піддаються термічній обробці. Лікар порекомендувала ретельно мити овочі та фрукти, а зелень перед вживанням на 15-20 хвилин замочувати у воді.

"Треба ретельно мити шкаралупу яєць, а також термічно обробляти необроблені молочні продукти. Це домашній сир, сметана, домашнє молоко, якщо воно не кип’ячене", – зазначила Світлана Волгіна.

У свою чергу, очільник Держпродспоживслужби у Черкасах Василь Крук повідомив про втішну статистику щодо випадків отруєнь продуктами харчування.

"За останній місяць в Оршанці був випадок, коли 8 дітей захворіли на кишкову інфекцію. Але лабораторний центр не виявив етіології (причин хвороби, – ред.). Наразі перевіряємо ситуацію з кавунами та динями. На щастя, у липні ніхто з громадян не звертався з такими отруєннями", – заявив він.

Проте Василь Крук закликав містян відмовитися від покупки продуктів на стихійних ринках.

"Там немає лабораторій. Хоча ми пропонували її встановити на площі 700-річчя. Стихійники також торгують за територією центрального ринку, ринку на Новопречистенській, ринку у Південно-Західному районі, біля супермаркету "Гранд" на Митниці та навпроти парку Хіміків. Купувати там продукти – значить наражати себе на небезпеку", – зазначив фахівець.

Також він закликав черкащан, утриматися від придбання динь та кавунів за межами офіційних місць торгівлі.

"Зараз у місті багато точок по збуту цих продуктів. Але вони не надавали кавуни та дині на експертизу", – пояснив Василь Крук.

Як повідомляв сайт vikka.ua, від ботулізму на Черкащині померли троє людей.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version