додому Новини Нардеп просить Генпрокурора розібратися зі справою рейдерства двох підприємств на Черкащині, в...

Нардеп просить Генпрокурора розібратися зі справою рейдерства двох підприємств на Черкащині, в результаті якого загинув їх власник

0

Йдеться про рейдерське захоплення двох агропідприємств у Черкаській області – "Богодухівське" та "Довіра", в результаті чого при загадкових обставинах загинув їхній власник Сергій Зінченко.

Народний депутат Сергій Лещенко просить генерального прокурора Юрія Луценка особисто прийняти сім'ю, яка стала жертвою рейдерства. З відповідною заявою народний депутат виступив на брифінгу у Верховній Раді, який транслював телеканал "112 Україна".

"Під час депутатського прийому до мене звернулася сім'я Зінченків. Це люди, які стали жертвами рейдерів, і це історія, яка повинна бути розслідувана нашими правоохоронними органами. На жаль, досі не поставлена крапка в цьому розслідуванні. Отже, сім'я Зінченко втратила свого батька, чоловіка, Сергія Зінченка, й у них відібрали їхнє майно, їхні активи. Це сільськогосподарські підприємства "Богодухівське" та "Довіра", і це сталося за дуже дивних обставин. І смерть пана Зінченка, і те, яким чином це майно змінило своїх власників, і, нарешті, як це майно потрапило в руки колишнього директора Київського обласного дорожнього управління Геннадія Сидоренка і компанії "Агрогрупа "Деметра", – розповів Лещенко.

За його словами сім'я Зінченко це майно втратила і вже кілька років у всіх інстанціях і правоохоронних органах намагається добитися правди, чому загинув Зінченко і як вони втратили майно.

"На жаль, з боку ГПУ ми бачимо бездіяльність, ми знаємо, що ще 30 березня Нацполіція направила на погодження проект підозри 7 особам, причетним до цих незаконних дій, і з того моменту на рівні керівництва ГПУ спостерігається бездіяльність, ніякого руху у цих справах немає. У мене в руках відповідь від Нацполіції, вони стверджують, що проект підозри на узгодженні в ГПУ, і досі не отримано жодної відповіді. Тобто, особи, причетні до цих незаконних дій, залишаються безкарними, втрачено майно, втрачено батька і чоловіка. Сім'я Зінченків просила Генпрокурора про особистий прийом і не отримала відповіді", – розповів Лещенко.

За словами доньки Сергія Зінченка Олександри, останні півтора року команда адвокатів і журналістів намагається допомогти її родині покарати винних, проте весь час стикається з якимись бар'єрами.

"Наша справа майже більше двох місяців перебуває в ГПУ, ми просимо про допомогу з цією справою", – заявила Олександра Сергіївна.

"Ця фірма "Деметра" засвітилася ще в 2015 році, коли було рейдерське захоплення Полтавської області, тоді вони теж вийшли сухими з води. У 2016 році вбили мого чоловіка. Друге господарство переписали, коли мій чоловік вже лежав у могилі. Все це безкарність? Про яку справедливість можна говорити? Дякую депутатам, які пішли нам назустріч… Без вашої допомоги нічого не можна було б зробити. Все покривається ГПУ", – зазначила дружина Сергія Зінченка Олена.

"Як народний депутат я буду контролювати цю справу, беру під свій контроль. Нами направлено звернення в правоохоронні органи. І цим брифінгом ми вимагаємо, щоб генпрокурор особисто прийняв сім'ю Зінченко, яка втратила батька і майно. Це один з найбільш безсоромних прикладів, як на рівні правоохоронних органів "кришується" рейдерство, захоплюється чуже майно, і потім ці брудні гроші знову повертаються в політику", – резюмував Лещенко.

Раніше з депутатським запитом до ГПУ щодо зазначеного кримінального провадження звернувся до генпрокурора Юрія Луценка та голови МВС Арсена Авакова нардеп Олексій Рябчин. Нардеп у своєму запиті звертає увагу на бездіяльність правоохоронних органів і дивне їх ставлення до фігуранта розслідування – Геннадія Сидоренка. Народний депутат Рябчин просить Авакова і Луценка повідомити, "з яких причин Генеральною прокуратурою України не вчиняються дії з погодження спрямованих Нацполіцією повідомлень про підозри у кримінальному провадженні", та покарати винних.

Також там викладається історія питання, згідно з якою на початку 2016 року невідомі незаконним шляхом переоформили власників підприємства, в результаті чого власником СТОВ "Богодухівське" (знаходиться в Черкаській області) спочатку стала підставна особа, а потім – якийсь белізький офшор. При цьому законний власник Сергій Зінченко був виведений з реєстру. Спроби Зінченка протистояти рейдерам нічого не дали. 27 січня 2016 року він загинув у своїй квартирі. Після смерті рейдери захопили й інше його підприємство – "Довіра". За словами родичів загиблого, в останні місяці перед загибеллю той отримував від незнайомих осіб погрози.

"За фіктивними документами підприємство "Ярина" спочатку перереєстрували на місцевого чиновника Анатолія Вихора, а згодом у реєстрі засвітився якийсь Геннадій Сидоренко. Згаданий Геннадій Сидоренко в телефонній розмові робив вигляд, ніби про підприємство "Ярина" вперше чує. Але обмовився, що його знайомі переслали йому розслідування "Народної прокуратури", в якому було розкрито факти захоплення агропідприємств "Ярина", "Богодухівське" і "Довіра". Таке одкровення Сидоренка дало додаткові підстави припустити, що ці рейдерські захоплення могли виконуватися одними і тими ж руками", – йдеться у розслідуванні журналістів "112 Україна"".

Як повідомляв сайт vikka.ua, посадовця Черкаської міськради та підприємця обвинувачують у розкраданні 1 млн грн бюджетних коштів.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version