додому Новини На які пільги громадяни мають право при зростанні тарифів?

На які пільги громадяни мають право при зростанні тарифів?

0

Стрімке зростанняцін і трифів на комунальні послуги відчутно впливає на громадян України, зокрема й на черкасців.Зважаючи на це, держава передбачила низку заходів щодо посилення соціального захисту населення в умовах зростання тарифів на житлово-комунальні послуги, інформує КП "Черкасиводоканал".

– Найближчі місяць–два основну увагу міської влади буде прикуто до роботи соціальних служб для того, щоб оперативно опрацювати всі звернення громадян на предмет нарахування житлово-комунальних субсидій і допомог. Уже зараз ми прогнозуємо, що кількість громадян міста, які мають право на такі виплати, значно зросте, – зазначив міський голова Черкас Сергій Одарич.

Головним механізмом забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення залишається Програма житлових субсидій, яка гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг.

Через Програму житлових субсидій держава компенсує сім’ям, що складаються лише з непрацездатних осіб, а також сім’ям, у складі яких є діти, інваліди І або ІІ групи і середньомісячний сукупний дохід яких на одну особу в розрахунку на місяць не перевищує прожиткового мінімуму, витрати на оплату  житлово-комунальних  послуг у межах норм споживання, що перевищують 10 % сукупного доходу. Іншим сім’ям компенсуються відповідні витрати, що перевищують 15 % сукупного доходу.

Як інформує заступник директора департаменту – начальник управління соціального захисту населення Придніпровського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Катерина Бінусова, головним критерієм для отримання субсидії є рівень доходів сім’ї відносно до вартості комунальних платежів у межах визначених нормативів споживання.

В управлінні соцзахисту пояснюють, що норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються, виходячи з 21 кв. метра на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. метра на всіх зареєстрованих, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, – на загальну площу, незалежно від розміру квартири.

Водночасчеркасці мають змогу отримати додаткову компенсацію завдяки новій соціальній програмі Уряду.

Так, з 1 липня 2014 року набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 № 83 "Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги", якою передбачено  надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг (централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води та газопостачання) у зв'язку з підвищенням цін і тарифів на ці послуги.

Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за комунальні послуги, яку буде нарахованопісля підвищення цін і тарифів на комунальні послуги, та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на комунальні послуги. При цьому застосовуються норма володіння чи користування загальною площею житла та норми споживання комунальних послуг, з урахуванням яких призначається субсидія.

Компенсаційні виплати можна буде отримувати вже з першого липня. Ці компенсації не видавтимуть людям готівкою, а враховуватимуть при оплаті житлово-комунальних послуг. 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version