додому Новини На Черкащині збільшується кількість незареєстрованої зброї

На Черкащині збільшується кількість незареєстрованої зброї

0

На руках у українців 3 мільйони зареєстрованої  зброї. За підрахунками фахівців, ще більше зброї утримується громадянами України нелегально. Цифри досить приблизні. Прозорості у цьому питанні немає ані з боку правоохоронних органів, ані з боку законодавства. Про це сайту vikka.ua повідомив засновник Черкаського стрілецького товариства "Частокіл" Микола Кудрявцев.

За словами експерта, продаж незаконної зброї в Україні давно перетворився на бізнес. Особливо зараз, коли із зони АТО нелегально вивозяться набої, автомати, кулемети і навіть гранатомети. Але це тільки частина питання придбання та використання зброї у нашій державі. "В Україні проблема не зі зброєю, а з законодавством. Ці питання регулюються лише міліцейськими наказами, а не Законом. Навіть засудження за носіння зброї незаконне, бо не регулюється відповідним чином", – зазначив експерт.

При цьому він підкреслив, що навіть законний збройний бізнес викликає багато питань. Сьогодні в Україні це доволі закритий сегмент ринку. "Спробуйте відкрити збройний магазин чи полігон. Вам не дадуть. У нас навіть в тирі не можна зі своєї зброї постріляти", – говорить Микола Кудрявцев.

Фото zbroya.info. Микола Кудрявцев

В якості прикладу він зазначив, що реальна ціна старих автоматів та карабінів кардинально відрізняється від тих цін, що встановлені в магазинах. "Списаний карабін СКС вартує 100 гривень, а продається в десятки разів дорожче. Та зброя, яка була у використанні, і її можна було б придбати за кількасот гривень, у зброярських магазинах вартує близько 20 тисяч гривень.

На його переконання, така ситуація не вигідна нікому, крім монополістів ринку зброї та тим, хто за цим стоїть. Змінити ситуацію на зброярському ринку України, на думку Миколи Кудрявцева, можна було б з прийняттям відповідного закону. "Але міліцейські лобі блокують його", – підкреслив він.

Крім того, експерт розкритикував бюрократичну тяганину, яка супроводжує процес отриманням дозволу на зброю. На все про все витрачається приблизно 1,5 місяці. "При цьому у США є штати, де людина може прямо в магазині купити зброю без усіляких дозволів. Продавець просто перевіряє клієнта по спеціальній державній базі. У цих штатах злочинності майже немає. У нас же людина не те, що придбати не може, а у випадку застосування  зброї в цілях захисту закон стає на бік нападника", – повідомив засновник товариства.

"Зараз на руках в українців 4,5 мільйони незареєстрованої зброї. За останній рік ця цифра зросла на 1,5 мільйони", – розповів сайту vikka.ua голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін.  

Фото mail.mblog.su. Георгій Учайкін

За його словами, парадокс ситуації в тому, що зброю на нелегальному ринку вимушені купувати законослухняні громадяни.

"У Верховній Раді України вже понад рік, як припадає пилом проект Закону про зброю. Але поки Міністерству внутрішніх справ дозволяють бути монополістом у комерційній діяльності з надання послуг збройної охорони банків, приватних осіб, а також не перешкоджають кришуванню чорного ринку зброї, ситуація не зміниться", – пояснив голова асоціації.

Згідно з наказами, які наразі регулюють питання дозволів на вогнепальну зброю, українці можуть легально придбати лише мисливську рушницю. "Та це не зброя для самозахисту. Українцям не можна купувати пістолети, хоча в більшості інших країн таких обмежень немає", – розповів  Георгій Учайкін. 

За його словами, на чорному ринку автомат Калашнікова вартує 500-700 доларів, а у магазині зброї його можна придбати десь за 1 тисячу 100 доларів. "Офіційна вартість зброї щонайменше на третину більша за ту, яка пропонується нелегально", – зазначив голова асоціації. 

Як повідомляв сайт vikka.ua, невідомий намагався пограбувати кондуктора черкаської маршрутки.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version