В області зареєстровано п’ятий випадок захворювання на ботулізм у 55-річного мешканця Корсунь-Шевченківського району. Про це повідомляє ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України".
Хворий вживав консервовану домашню ковбасу, залиту смальцем, без термічної обробки. Консерви, вочевидь, були приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.
Ситуацію ускладнило те, що хворий звернувся за медичною допомогою лише на третій день після вживання зараженого продукту. Тому тривалий час його стан залишався важким. Після введення протиботулінічної сироватки самопочуття хворого покращилося, на сьогоднішній день він продовжує лікування в терапевтичному відділенні стаціонару.
Діагноз "ботулізм" встановлено клінічно та підтверджено лабораторно – в крові хворого виявлено ботулотоксин типу В.
Працівники лабораторного центру нагадують черкащанам: аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в тому числі м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.
Як повідомляв сайт vikka.ua, від ботулізму на Черкащині померли троє людей.