додому Новини На Черкащині діти отруїлися грибами

На Черкащині діти отруїлися грибами

0

Наразі в місті Сміла вже отруїлися грибами 4 особи, 2 з яких – діти, пише "Сміла". Отруєння викликали гриби, зібрані в мікрорайоні Мала Яблунівка. Постраждалі вживали гриби сім’єю і навіть запросили друзів.

Відділ з питань цивільного захисту та оборонної роботи закликає громадян уважно ставитися до найдорожчого – життя свого й своїх близьких, а особливо – дітей, адже вживання грибів дітям до 8-ми років категорично протипоказане. Не рекомендовано вживати гриби також вагітним і матерям, що годують дітей груддю. Вживання дикорослих грибів небезпечне для здоров’я і може призвести до летальних наслідків.

У відділі інформують: для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами, ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте ;

– збирайте губчасті гриби – "білі", "моховики", "бабки" тощо – в наших широтах від них найменше отруєнь;

– зібрані гриби ще раз ретельно перевірте: якщо гриб викликає найменший сумнів або старий – краще його викинути;

– перед приготуванням страв необхідно добре промити і обов’язково відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин. Перед сушінням – обтерти вологою тканиною;

– ніколи не застосовуйте "домашні" методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові!

– страви з грибів необхідно зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше 24 годин.

Але все ж ризикувати не слід і краще не збирати дикорослі гриби взагалі, оскільки вони можуть не просто бути отруйними, а й містити всі речовини, які знаходяться в ґрунті, повітрі. Адже гриби є фільтрами і накопичують в собі всі елементи. Тому тим більше не можна збирати гриби на кладовищах, звалищах, вздовж доріг. Ні в якому разі не можна купувати дикорослі гриби у невідомих осіб, які реалізують їх на вулицях без будь яких дозволів. Набагато безпечніше купувати гриби в спеціалізованих відділах торговельної мережі, на ринках, де вони проходять лабораторний контроль, мають супровідні документи та не зашкодять здоров’ю.

Якщо підозрюєте отруєння, негайно промийте шлунок слабким розчином кухонної солі; обов’язково, не зважаючи на тимчасове полегшення стану, зверніться за медичною допомогою до найближчої лікувальної установи. Пам’ятайте: пізнє звертання за медичною допомогою загрожує Вашому життю.

Як повідомляв сайт vikka.ua, в уманському садочку отруїлося п’ятеро дітей.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version