додому Новини "Коробку передач міняли прямо під час змагань": черкаські автогонщики підкорюють національні траси

"Коробку передач міняли прямо під час змагань": черкаські автогонщики підкорюють національні траси

0

Адреналін, амбіції, сталеві нерви та злагоджена командна робота. Таким набором можуть похвалитися черкаські автогонщики, які представляють область на перегонах та змаганнях в Україні. Про черкаський автоспорт та досягнення місцевих автоспортсменів дізнавався сайт vikka.ua.

Автогонщика Євгена Борщенка можна назвати чи не найдосвідченішим чинним автоспортсменом Черкас. Він 9 разів виборював Кубок України з картингу. У цей спорт черкащанин прийшов із зовсім юних років – по закінченні восьмого класу. Згодом, за словами самого спортсмена, він залишив картинг, до перегонів долучався лише як глядач.

Фото Facebook / Євгеній Борщенко

"Під час перегляду ралі в Ялті познайомився з черкащанином, який теж захоплюється цим видом спорту. Це був Павло Копилець. Він спонукав мене спробувати себе у таких перегонах. Це було років п’ять тому. Відтоді їздимо разом як екіпаж – перший та другий пілот", – розповідає черкащанин.

Фото Facebook / Євгеній Борщенко

В арсеналі Євгена Борщенка вже більше 10 призових місць на чемпіонатах України. "За правилами у ралі окремо відбувається залік пілотів, окремо – штурманів, тобто других пілотів. На початку листопада пройде кінцевий етап чемпіонату України з ралі у Херсоні. Будемо брати участь у ньому", – зазначив автоспортсмен. 

Фото Facebook / Євгеній Борщенко

Цьогоріч він за набраними очками вже здобув перемогу у своєму класі як другий пілот. Саме штурмани відповідають за організацію маневрування на трасі. Напередодні перегонів команди проїжджають маршрут і складають карту дороги. Під час самих перегонів штурман орієнтує першого пілота щодо особливостей дороги, який, у свою чергу, їде майже наосліп. Наразі, саме у такій ролі напарнику Євгена Борщенка Павлу Копильцю ще доведеться поборотися за першість на херсонських трасах.  

Поки досвідчені спортсмени готуються вкотре показати себе на південних трасах України, у Черкасах очікують на проведенням фіналу Кубку Автомобільної Федерації України з автомобільного слалому.

Фото Facebook / Андрій Яроменко 

Один із учасників та організаторів перегонів – керівник автомобільного клубу "Черкаси" Андрій Яроменко.  "Цього року здобув два другі місця на чемпіонаті України з автокросу. Також маю близько 10 призових місць у змаганнях з автомобільного слалому", – повідомив автоспортсмен.

Фото Facebook / Андрій Яроменко (на фото – праворуч)

Крім того, він посів друге місце у своєму класі на чемпіонаті України та на Кубку Європи у 2013 році.

До речі, саме той рік черкаські автоспортсмени вважають розквітом автомобільного спорту в Україні.

Фото vk.com / Павло Малов

"На чемпіонат до України приїздили екіпажі з декількох країн. Всього у перегонах тоді брали участь 70 авто. Цьогоріч до чемпіонату приїхали всього 19 екіпажів", – розповів Георгій Малов, який займається у Черкасах підготовкою авто до перегонів. Чоловік знає, як переробити будь-яке авто на гоночне і вже декілька років опановує міні-траси України у складі черкаських команд.

"Авто до перегонів готується цілий рік. Після участі у заїздах воно розбирається майже до гвинтика та збирається заново на СТО. Тому що і днище пробивається, і важелі гнуться і коробки ламаються. Якось міняли коробку передач на авто прямо під час змагань", – каже автомеханік.

В його СТО готуються авто як для місцевих спортсменів, так і для гонщиків з Київщини та Донбасу.

Любов до швидкісних авто він передав синові Павлу, який наразі є відомим в Україні учасником перегонів.

"Він сів за кермо гоночного авто у 14 років. Брав участь у черкаському драг-рейсингу. Згодом змагався і у ралі. Це були перегони закритого типу. Йому ще не було 18 років і він не мав водійського посвідчення. Зате за результатами перегонів можна було отримати ліцензію спортсмена пілота без проходження курсів навчання", – пояснив Георгій Малов.   

Наразі Павло Малов є постійним учасником українських міні-ралі по локальним трасам. Черкаський автоспортсмен неодноразово приходив до фінішу першим. Двічі перемагав на етапах Кубка України. Вигравав "Ралі Куяльник".

Фото vk.com / Павло Малов

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах визначать найкращих автоспортсменів України.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version