додому Новини Кому належать Малі ГЕС Черкащини?

Кому належать Малі ГЕС Черкащини?

0

Мала гідроенергетика – один з найперспективніших видів генерації електроенергії для України.

Малі гідроелектростанції (МГЕС) почали будувати в Україні с початку ХХ століття. В середині століття їх було набудовано близько 1,5 тисяч. Але з введенням в дію потужних ТЕС та АЕС в середині 60-х років, будівництво МГЕС зупинилось. З часом майже всі вони прийшли в занепад були виведені з експлуатації.

МГЕС – один з видів так званої відновлювальної, або зеленої генерації. Такі станції виконують відразу декілька функцій. Вони генерують електроенергію, запобігають повіням, допомагають маневрувати потужністю в мережі – збільшувати її в піки споживання. Крім того, МГЕС можуть виконувати функції деривації – відводу води.

INSIDER дослідив, хто інвестував у Малі ГЕС та отримує підвищений тариф за згенеровану ними електроенергію.

Трьома МГЕС в Черкаській області керує київська компанія "Гідроресурс-К". Вона належить бізнесмену Олексію Д'якову, більш відомому, як співвласник бізнес-центру "Кубік-Центр" та елітного житла в столиці.

Як повідомляв український "Коммерсант" в 2011 році, Д'яков також інвестував у виготовлення дорогих вин. Разом з партнером Володимиром Присяжнюком йому належить винний завод ім. князя Трубецького в Херсонській області.

По чотири МГЕС у Віннецькій та Черкаській областях має "Подільська енергетична компанія", яка належить Олегу Жебському. Він є партнером екс-міністра Юрія Продана в ЦЗФ "Вуглегірська". В 2014 році Продан призначив Жебського керівником державної генеруючої компанії "Центренерго". Саме в цей час стався скандал щодо закупівлі африканського вугілля для цієї компанії.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version