додому Новини Експеримент: черкащан оздоровлюють у схожий з катуванням спосіб

Експеримент: черкащан оздоровлюють у схожий з катуванням спосіб

0

Черкащани зміцнюють здоров’я на тренажері, що зовні нагадує знаряддя для катування. І не тільки зовні. Подібним способом у давнину загартовували воїнів, щоб у разі полону вони легше переносили знущання ворогів. Ще за допомогою розтягування на тренажері наші пращури зміцнювали здоров’я та лікували від хвороб. Як діє тренажер на сучасних людей – дізнавався і навіть випробовував на собі кореспондент vikka.ua.

В основу тренажера закладена старослов’янська методика оздоровлення тіла та зміцнення духу через розтягування. Також зустрічаються згадки про витягнення за кінцівки у стародавніх народів Середземномор'я, Індії та Європи.

Черкаські інструктори зазначають, що енергія та сила людини сконцентрована не у м’язах, а в сухожиллях.

"Коли вони розтягуються, життєва енергія вивільняється. Це впливає не тільки на її фізичний стан, а й на психічний. Треба підходити до себе, як до єдиної системи", – розповідає інструктор Олександр Тютюнник, поки одягає на мої руки та ноги спеціальні манжети. Вони захищають кінцівки від поранень та дозволяють рівномірно розподілити навантаження на тіло.

Він зі своїм напарником Олександром Бевзом самі зробили знаряддя за існуючими ще з давніх-давен схемами. Свій тренажер називають "правило" – з наголосом на другий склад, тим самим підкреслюючи його призначення правити, виправляти. Такі знаряддя колись використовували у своїх тренуваннях запорізькі козаки і звичайні люди. За таким же принципом катували людей на дибі.

Екскурс в історію закінчується, коли на моїх руках та ногах міцно закріплені манжети. До них прикріплюються спеціальні троси. Коли вони натягуються, тіло починає розтягуватися у чотирьох напрямах.

По собі можу сказати, що це дуже незвичні, ні на що не схожі відчуття. М’язи та сухожилля рук натягуються сильно, аж трохи боляче, розкривається грудна клітина. У ногах, та особливо попереку, навпаки, невагомість.

"Головне – зосередитися на відчуттях, спробувати продихати зони дискомфорту та напруги. У кожної людини вони свої. Це все індивідуально. Треба прагнути розслабляти тіло, особливо там, де з’являються неприємні відчуття", – пояснює суть вправи Олександр Бевз.

Як на мене, то перший раз розслабитися у цій позі дуже непросто. Тіло не рухається, але навантажується сильно. Стає дуже гаряче. М’язи напружені, розслабляти їх доводиться вольовими зусиллями. Коли я повисіла так декілька хвилин, інструктори пропонують порухатися, спробувати одночасно підвести до себе руки та ноги. Непростий фітнес, але м’язи після розтягування відчуваються дуже добре. Ще на тренажері можна обертатися. У цьому допомагають інструктори.

Висіти можна униз головою та навпаки. Після цього починаєш відчувати у тілі м’язи, про які навіть ніколи не здогадувався. Тягнеться усе. До речі, це позитивно відображається на хребті. Після тренажеру хочеться ходити струнко та не горбитися.

Крім кінцівок, на правилі ще можна тягнути і шию. Таку вправу роблять, піднімаючись не з підлоги, а зі столу.  У такий спосіб на тренажері займається черкаський айтішник Олександр Мороз. І так вже декілька місяців. За його словами, головна мотивація його вправ – вражаючий психологічний ефект. Черкасець відзначає і позитивні зміни у стані здоров'я, такі як позбавлення від радикуліту, покращення сну та загального стану організму, але вони для нього вторинні.

"Змінюється свідомість. По-перше, з'являються нові форми поведінки. Я став інакше реагувати на ситуації. Побачив можливості там, де раніше їх не помічав. По-друге, став більш сконцентрованим та свідомим", – розповідає черкащанин.

Черкаські інструктори поки що опанували два методи використання тренажера: підняття з підлоги та зі столу. При цьому стверджують, що способів тренувань на правилі ще існує чимало. Їхні колеги з Харкова навіть створили реабілітаційний центр з використанням цього тренажера. Також заняття на правилі популярні у Києві, Одесі та Хмельницькому.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаський  "морж" радить на водохресне куання іти по здоров'я, а не по хвороби.

Галина Кобзар

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version