додому Новини Екс-чиновник судиться з депутатом за приміщення в центрі Черкас

Екс-чиновник судиться з депутатом за приміщення в центрі Черкас

0

У Черкасах за торговельні приміщення по бульвару Шевченка, 224 розгорнулися справжні бої. Так, вже кілька тижнів приміщення магазинів спортивного брендового одягу, взуття та аксесуарів були зачинені, повідомляє "ІнфоМІСТ". Історія дійшла вже й до суду. Але все по черзі…

1995 року орендне торговельно-виробниче підприємство "Юність" реорганізували в закрите акціонерне товариство. Перед його засновниками постало питання викупу приміщення магазину на пільгових умовах, передбачених законами України "Про приватизацію невеликих державних підприємств", "Про приватизацію державного майна" для членів трудового колективу.

3 червня 1996 року загальні збори товариства одноголосно вирішили викупити приміщення магазину вартістю 2050000000 крб — 205 000 грн — та збільшити статутний фонд на суму вартості приміщення й розподілити акції пропорційно до заробленого карбованця.

Тут і починається чорна смуга для акціонерів "Юності". Як писала у 2010 році "gazeta.ua", за ласий шматок у вигляді приватизованого приміщення боролися багато осіб, однак акціонери продали акції першої емісії Ігореві Пасічнику. Як пишуть у ЗМІ, має стосунок до керівництва "Юністю" і колишній депутат, а, як з’ясувалось, вже і колишній перший заступник директора міського департаменту ЖКК Віталій Дядченко.

Віталій Дядченко Фото: "Прочерк"

Звинувачення в рейдерському захопленні

Позивач, він же попередній власник, він же Віталій Дядченко у суді заявляє про те, що новий власник, якому нібито подарували приміщення в середмісті Черкас, підробив документи та шахрайським шляхом заволодів нерухомістю.

Звинувачення летять у бік чинного депутата міської ради Михайла Бінусова, який донедавна також обіймав посаду начальника Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

11 листопада 2016 року до магазинів у центрі Черкас завітали особи спортивної статури у камуфляжній формі, які повідомили, що власником приміщень із 3 листопада цього року є Михайло Бінусов, якому ці приміщення щедро подарував такий собі Роман Айларов.

"За адресою м. Черкаси, бул. Шевченка, 224 до торгового приміщення, яке належить йому на праві приватної власності, зайшли невстановлені особи та пред’явили завідомо підроблені документи, відповідно до яких право власності на майно, розташоване за вказаною адресою, перейшло від законного власника до Бінусова М.М.", – ідеться в судовому рішенні.

Віталій Дядченко заявляє, що нікому своє майно не дарував, а договір дарування вважає підробкою.

У коментарі пан Віталій не заперечує, що є власником частини приміщень магазину "Юність", розташованого за адресою м. Черкаси, бул. Шевченка, 224/вул. Дашкевича, 30, загальною площею 706,2 кв.м.

"Ці приміщення я придбав у ЗАТ "Юність", про що було укладено відповідний Договір купівлі-продажу. На сьогодні там розташовані магазини "Адідас", "Рібок", "Шкіра та Хутро". Півроку тому до мене підійшов Михайло Бінусов із запитанням: "Хто є власником приміщень магазинів, розташованих за адресою бульвар Шевченка, 224?". На моє питання, навіщо йому така інформація, він відповів, що має можливість змінити в реєстрі прав власності на нерухоме майно власників приміщення. Також спитав, що йому потрібна інформація на людей – власників, за якими ніхто не "стоїть". Тоді я таку пропозицію, а саме надати інформацію, відхилив, вважаючи її некоректною", – коментує Дядченко.

Після відпустки Дядченка на початку серпня 2016 року до нього, за його словами, зателефонував близький товариш Бінусова та повідомив, що нібито на життя Дядченка планує здійснити замах один із його людей, таким чином підставивши чоловіка, який передзвонив Дядченку. Цю інформацію він передав заступнику начальнику УСБУ в Черкаській області, але через відсутність мотивів інформацію на той час залишили без реагування.

Після приходу Бінусова до магазинів та вимог перепідписати договір оренди з ним як новим власником, Дядченко звернувся до міського відділу поліції.

У ході судового процесу та на час слідства суд постановив арештувати майно, аби уникнути передавання приміщення третім особам.

Збіг обставин?

Водночас 3 листопада 2016 року на 1134 кв. м нерухомого майна поповнюється володіння депутата Черкаської міськради Михайла Бінусова. Це нерухоме майно розташоване за вже згадуваною адресою бульвар Шевченка, 224.

Згідно з відомостями з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, зареєструвала договір дарування та майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу.

Відтак Бінусов став співвласником 63-ї частини приміщень, тоді як його новому компаньйону Ігорю Пасічнику залишилась 17-та частина нерухомості.

Вже через тиждень, 10 листопада, пан Бінусов взяв іпотеку в своєї, ймовірно, родички Сіми Бінусової. Хоча у е-декларації, яку депутат подавав як екс-начальник Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, про рідних він не згадував.

22 листопада цього року Михайло Бінусов звернувся до Апеляційного суду.

Журналісти звернулися до пана Михайла по коментар. За словами Бінусова, він набув права власності цих приміщень у законний спосіб.

"Я став власником цього приміщення у законний спосіб, зараз триває слідство. Не розумію, що він (Віталій Дядченко, – ред.) від мене хоче. Так, це приміщення записане на мене. У нас не заборонено чинним законодавством приймати майно у дарування. Я повноправний власник і своє право власності відстоюватиму в суді", – коментує Михайло Маркович.

На запитання, чи дійсно Михайло Бінусов підходив до Віталія Дядченка та запитував, чи не знає той, хто власник приміщень, він відповів: "Нахабна брехня! Я не знав, що він був власником, ми ніколи про це не спілкувались. Це його право подавати до суду, але в мене все згідно чинного законодавства. Я власник, більше питань не може бути".

Історія дарування. Версія Дядченка

За словами Дядченка, 26 жовтня 2016 року від його імені із підробленим паспортом та вклеєною фотографією було надане доручення невідомій йому особі (далі "дарувальник"), про те, що він від імені пана Віталія має право дарувати майно. Це доручення було завірене у приватного нотаріуса Київського міського округу.

Окрім того, цей же нотаріус посвідчила підпис дружини Дядченка Антоніни Василівни на згоді на дарування майна. Хоча дружина на той час перебувала в Черкасах.

31 жовтня 2016 року дарувальник вирішив від імені Дядченка віддати вищезгадані нежитлові приміщення загальною площею 706,2 кв. м Роману Айларову. А той 3 жовтня 2016 року передав у дар майно Михайлу Бінусову.

Як йдеться на сайті youcontrol.com.ua Роман Айларов нині є керівником та засновником компанії "ВМБ" у Львівській області.

Тоді як ще в березні цього року на відомому сайті пошуку роботи 37-річний Роман Валерійович хоче отримати скромну посаду завідувача складу.

Журналісти намагалися зв’язатися із паном Айларовим телефоном, вказаному на сайті пошуку роботи. Проте він виявився заблокованим.

10 жовтня 2016 року Бінусов підписав із Бінусовою Сімою Олександрівною іпотечний договір на суму 350 000 доларів США. Ця угода була засвідчена приватним нотаріусом Черкаського міського округу.

Згідно з цією угодою, в разі неповернення Бінусовим позичених коштів, майно повинно було перейти у власність Бінусової після 13 листопада 2016 року, а саме на четвертий день після укладання договору іпотеки.

Однак вже на ранок 14 листопада 2016 була здійснена спроба переоформлення майна на Бінусову, але цим же нотаріусом була скасована, тому що їй було повідомлено про початок досудового розслідування.

На сьогодні відкрите кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 КК України, а саме – шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою. Стаття передбачає позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

"З першого дня Бінусов за допомогою озброєних людей намагався перепідписати угоди оренди належного мені майна, заважав роботі магазинів, не пускав персонал, навіть повісили цепки і замки на двері, чим зупинили роботу магазинів майже на тиждень, хоча згідно  ухвали суду від 12.11.2016 року йому заборонено користування та експлуатація цього об’єкту нерухомості. З боку Бінусова йде намагання скасувати ухвалу суду, перешкодити законному розгляду справи в Соснівському районному суді за допомогою новобраного голови Соснівського районного суду. Я хочу наголосити, що ні я, ні моя дружина в період з моменту придбання по цей час час нікому ніяких доручень не надавали, не мали та не маємо наміру дарувати належне нам майно", – коментує Дядченко.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаський чиновник заклеїв офіс кредитної фірми незаконними оголошеннями.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version