додому Новини Черкаси Чому зростають ціни і на чому економлять черкащани? (ВІДЕО)

Чому зростають ціни і на чому економлять черкащани? (ВІДЕО)

0

Ціни на продукти харчування у Черкаській області зростають. Це відзначають як покупці, так і продавці. Спеціалісти ж відзначають: це спричинене як внутрішньоекономічними факторами, так і процесами на світовому ринку. Повідомляє власкор ВІККА.

Світлана привозить на черкаський базар власноруч вирощену городину із села Думанці.

СВІТЛАНА, ГОРОДНИЦЯ

Помідорчик по 50, розовий і жовтий. Перчик по 70, огірочок 40 і 35, помідорчик бюджет по 30 і білий помідор по 50.

Продавчиня каже, в цьому році ціни дещо зросли. Якщо врожай менший, ціна вища.

СВІТЛАНА, ГОРОДНИЦЯ

Подорожчав помідор, тому що засуха і немає в нас стільки помідора, як завжди. І огірки також подорожчали. Вобще продукція вся подорожчала. Менше в кількості беруть, тому що подорожало , в людей рівень життя я думаю не покращав. Або шукають щось бюджетніше.

YouTube video player

А от пан Руслан привіз урожай із села Лебедин на Шполянщині. Тут і сливи, й абрикоси, й городина.

РУСЛАН, ПРОДАВЕЦЬ ОВОЧІВ І ФРУКТІВ

Абрикоси 60-70 гривень, помідорчики 40-50, огірочки 35-40, 30 смотря які. Своє все, домашнє.

Мама Руслана Галина каже, найбільша витрата для родинної справи – пальне. Адже урожай із Лебедина в Черкаси треба ще довезти.

ГАЛИНА, ПРОДАВЧИНЯ ОВОЧІВ І ФРУКТІВ

Бензин дорогий. Що ж я, тисячу гривнів витрачаю на дорогу. Везем товар і тисячу гривнів іде на дорогу. У нас тут шукають подешевше, а в АТБ там не шукають подешевше. Там беруть таке, яке є.

Пані Наталія – постійна клієнтка Галини. Визнає, що в супермаркетах буває й дешевше, але по смачне і якісне йде на базар. Каже, що через підвищення цін консервації у цьому році робитиме менше.

НАТАЛІЯ, ЧЕРКАЩАНКА

Раніше я робила 20 банок трилітрових огірків, то в цьому році тільки 7 зробила. Планую ще трошки, ну навряд чи вже. А помідори навіть не знаю, буду робить чи ні. Подорожчало, дорого. Зверху помідор гарний, червоний, а всередині спечений.

За даними Держстату, у 2024 році ціни на продукти харчування в Черкаській області всередньому зросли на півтора відсотка. Найбільше здорожчали яйця, цукор, макаронні вироби, фрукти. Ціни на житло і комунальні послуги за рік зросли на 16 %. Найбільше подорожчала електроенергія, вартість якої піднялась на 63,6%. Насамперед, пояснюють фахівці, економіка країни потерпає від обстрілів енергооб’єктів.

ОКСАНА РУДЕНКО, КАНДИДАТКА ЕКОНОМІЧНИХ НАУК

Відбувається підвищення цін на електроенергію, на пальне, і тому маємо зміни цін на продукти харчування. На ріст цін впливає також зростання світових цін на продовольство, оскільки Україна є частиною глобальної економіки, скорочення посівних площ.

ОЛЕСЯ ОМЕЛЬЧЕНКО, Іван ДУДА, ТЕЛЕКАНАЛ ВІККА

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version