Віталій Логвінов, голова Федерації хокею на траві, а також черкаський підприємець і власник ТМ SOLEVAR, ТМ Солонка розповів про дефіцит солі в Україні. За його словами, сіль в Україні є, особливо для полиць в магазинах. Він радить не створювати ажіотаж.
Скільки солі потрібно запастись?
Відповідно до постанови ВОЗ, МОЗ, Держстату норма використання солі на людину в день 5 г. ( одна чайна ложка 5-7г) тобто в рік середній мешканець України з’їдає 1,8-2кг. в рік. Середня родина 3-4ри громадянина – 5-8 кг. солі в рік.
Тобто Вам на місяць потрібно на родину 0,5 кг, а не мішок)
Чому так дорого?
По перше в Україні війна і негативний вплив на економіку, деякі підприємства банально не працюють чи працюють в надзвичайному стані, склади рітейлу теж втрачені.
По друге, проблема з логістико і ціною на логістику як самого товару так і виробничих складових. Вимушена міграція людей і навантаження на регіональні ринки. І звісно сезонність домогосподарств на соління і т.п., а потреба держави на виготовлення додаткових виробничих потреб для ЗСУ, харчування біженців в окремих регіонах.
Чи є сіль в Україні?
Сіль для полиць магазинів є. На вцілілих складах рітейлу, державних підприємствах, але баланс і утримання запиту потребує часткового заповнення полиць. Ще до війни сіль на полицях була різних країн виробників від морської, до Пакистанської навіть пластівцями і з прянощами. Сьогодні логістика стала проблемою, закриті порти, жд дороги тому фактично автотранспорт наше все на сьогодні. Але потребує час на доставку і збільшення собівартості.
Що відбувається стратегічно?
Виробники, гравці ринку об’єднуються в єдиний кластер для вирішення та формування маршрутної карти доставки солі. Державі після війни потрібно звернути увагу і відновити соляну галузь від Криму, Херсону до Дрогобича і Солотвино. В Україні є всі види солі і кам’яна ( Артемсіль) виварена ( Слав’янськ, Дрогобич) морська (Саки, Херсон), пластівцями SOLEVAR, з прянощами виробники в асортименті.
Як я відношусь до солі?
Сіль це приправа-спеція яка посилює смакові якості і потрібно її додавати для смаку. А не СОЛИТИ
Лайфхак: соліть м’ясо при жарці в кінці, як в дорогих ресторанах, здивуєтесь смаку м’яса; Перші страви я також солю в кінці; Для салатів я роблю заправку з олії, прянощів, сік лимону чи уксус і солі – приправляю салат і вже не солю; Каші, крім плову не солю – бо сіль є в овочах чи м’ясі, рибі; Круто вівсяна каша з соусом песто;
Моїй родині потрібно на місяць – 0.5 кг солі ( не потрібно скуповувати і робити навантаження на ринок)
Якщо у вас на городі росте селера – висушіть, перетріть і буде у вас натуральна овочева сіль)
Дійсно будуть проблеми, але вони торкнуться виробничих галузей, а взимку комунальних служб. Тому вже сьогодні потрібно думати і змінювати технології…
Допоможемо! А поки ми просто працюємо і допомагаємо як волонтери. Слава ЗСУ.
КАКой грамотный …АЖ ПРОТИВНО ,,,