додому Новини Черкаський хірург робить безкоштовні операції і обіцяє не зупинятися, доки вистачить сил

Черкаський хірург робить безкоштовні операції і обіцяє не зупинятися, доки вистачить сил

0

Після того, як черкаський хірург-ортопед Вадим Шевченко оголосив про проведені серії безкоштовних операцій, його телефон не вщухає. Імпланти, ліки та операція можуть вартувати близько 100 тисяч гривень. Скільки ж грошей вкладається в його благодійні операції, лікар принципово не розголошує. Щодо всіх інших питань – черкаський меценат від медицини досить відвертий. У цьому переконався журналіст сайту vikka.ua.               

Щодо безкоштовного оперування завідувачу ортопедо-травматологічного відділення Черкаської обласної лікарні телефонують приблизно 20 разів за добу. А ще надсилають листи на електронну пошту. Він сподівається проводити такі операції регулярно. Але є обов’язкова умова: пацієнтами мають бути люди, яким дійсно немає до кого звернутися по гроші на дороговартісну операцію та лікування.

Вже у середу, 1 лютого виписують з лікарні 91-річну Олександру Георгієвну. Їй зробили операцію зі встановлення імпланта після перелому шийки стегна. 31 січня до відділення для проведення операції надходить наступна пацієнтка.

"Це молода жінка із Київщини. Їй 32 роки і вона сирота. Колись її матір лишили батьківських прав, а тепер вона сама виховує 6-місячну дитину. Крім бабусі, у неї нікого немає. У цієї жінки проблеми з тазостегновим суглобом. Вона зверталася до різних фондів. Усі відмовили. Цій людині дійсно ніхто не допоможе, крім нас", – зазначає Вадим Шевченко і каже, що 7 лютого до лікарні безоплатно оперуватися та лікуватися привезуть ще 95-річну жінку з переломом шийки стегна.

Вадим Шевченко зазначає, що часто йому доводиться надавати своїм пацієнтам не тільки медичні, а й психологічні консультації. 

"Комусь пропонуємо операцію, когось записуємо до бази. Доволі часто доводиться відмовляти. Наприклад, звертаються люди, у котрих є сім’ї, дорослі самостійні діти. Питаю, а чому вони вам не допомагають? Хворі кажуть, що у своїх дітей їм ніяково просити гроші. Я цього не розумію. Якщо літні люди хворіють, це проблема їхніх дітей, а не самих батьків", – обурюється лікар.

Тема батьківсько-синівських відносин йому дуже близька. Адже має літніх батька та матір, які проживають на Черкащині. Лікар дуже піклується про них.

"Коли бачу людей, які погано ходять, це мене дуже хвилює. Мій батько після інсульту. Він лежить. Бентежить те, що турбота про батьків чомусь не закладена у наш менталітет. В Європі, наприклад, дуже розвинена традиція піклування за літніми людьми. До речі, наші заробітчани часто працюють у цій галузі. А до нас колись привіз свою матір мільйонер. Відома людина. З етичних міркувань називати прізвище не буду. Ми прооперували його матір, а він після цього помістив її до притулку. Ось таке ставлення до батьків", – зазначає хірург.

У той же час люди, що мають співчуття, завжди комусь допомагають, – переконаний черкаський лікар.

"У мене особисто для життя все є. Від допомоги хворим отримую моральне задоволення. Жити без болю – це найбільший подарунок, який можу зробити людині. Я не один такий. Вже після першої операції, про яку повідомили ЗМІ, мені зателефонували декілька впливових людей і запропонували надати допомогу на благодійні операції. Взагалі цей проект безтерміновий. Буду робити безкоштовні операції, доки вистачить на це сил", – розповідає лікар.

Здебільшого спонсорів для операцій він знаходить сам, серед друзів-бізнесменів. Інколи вкладає свої кошти. Загалом Вадим Шевченко проводить 960 операцій на рік. Для порівняння, його колеги оперують у середньому 200 разів на рік. Оперує черкащанин без асистента, тільки з медсестрою. Проводить 4,5 тисячі консультацій на рік.

"Зі мною постійно вітаються люди: на вулицях, у магазинах. Це ті, кого оперував. Багато хто приїжджає з-за кордону. Там це набагато дорожче. Але навіть з адаптованими для України цінами поставити імплант вартує коштів. Коли приходять на консультацію і я пояснюю, що поставити імплант вартуватиме, наприклад, 90 тисяч гривень, людина одразу починає ненавидіти лікаря", – розповідає черкащанин.

Він підкреслює: усе, що передбачено у бюджеті на такого пацієнта – 23 гривні на лікування щодоби. Тому можна назвати справжнім черкаським чудом те, що наразі ортопедо-травматологічним відділенням обласної лікарні використовуються європейські та американські матеріали і обладнання останнього покоління.

"Ми оперуємо на такому ж обладнанні, що і в американських та німецьких клініках. У мене 10 стажувань на рік за кордоном. Велику роль відіграє досвід. При цьому імпланти використовуються однакові, а хірурги бувають різні. Наші медсестри та реабілітологи проходять навчання за кордоном", – розповідає лікар.

У Вадима Шевченка високі професійні вимоги та стандарти. У всьому намагається наслідувати досвід американських та європейських колег.

"Я їжджу на кадавр-курси, де оперують на трупах. Беру участь у закордонних операціях. Різати там не дозволяють. Можна тільки дивитися, як хірург робить операцію або спостерігати відеотрансляцію. Це суперсучасний курс для лікарів. Є таке поняття – крива навчання. Щоб ставити імпланти, треба провести 100 операцій. Чим складніша операція, тим вища для неї ця крива навчання", – каже лікар та підкреслює, що це найбільш правильний підхід.

При цьому він додає, що українське суспільство поки що до такого підвищення кваліфікації вітчизняних лікарів не готове.

"Колега хотів зробити такі курси з відеотрансляцією операції імплантації зубів у Києві. Собівартість такої операції 6,5 тисяч доларів для пацієнта. Він публічно пропонував зробити безплатно тому, хто погодиться, щоб операцію над ним транслювали. На нього обрушилася така хвиля критики, що після цього бажання робити цей проект відпало. Хоча він може давати дуже багато навчального матеріалу", – розповів лікар.

Вадим Шевченко каже, що в Україні немає адекватної оцінки знань та досвіду лікаря. До того ж він на власному досвіді прийшов до висновку, що меценатство в Україні сприймається неоднозначно. Часто така діяльність зіштовхується з нерозумінням і люди намагаються знайти за цим якусь вторинну вигоду. Хірург-ортопед зізнається, що це тільки надає йому наснаги. Спеціально для скептиків він заявляє, що підґрунтя для політичної кар’єри собі не будує.

"Я не очікував, що після того, як заявлю публічно про безкоштовні операції, мене звинуватять у популізмі та саморекламі. Це кажуть ті люди, хто самі нікому ніколи не допомогли. А в нашому відділенні безкоштовну допомогу надавали і раніше. Допомагали ветеранам АТО. Колись у нас були проекти, в межах яких ми ставили і по 120 безкоштовних протезів на рік", – зазначає хірург.

Черкаський лікар переймається долею вітчизняної медицини. Судячи з його спостережень, світлих перспектив у цьому напрямку небагато.

"Через 2-3 роки в Україні нікому буде лікувати. 50% лікарів – пенсіонери. Молоді медики намагаються виїхати за кордон. Взагалі в Україні багато чого з’їла корупція. Вона все понівечила", – зазначає лікар та наголошує, що майбутнє за приватною медициною.

Там, на переконання черкаського мецената, є більш чітка та прозора система відповідальності лікарів перед пацієнтами.

Наразі Вадим Шевченко мріє побудувати у Черкасах клініку європейського рівня та шукає для проекту інвесторів.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащанину присвоїли звання  "Заслужений лікар України".

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version