додому Новини Черкаський чорнобилець написав відкритого листа Яценюку

Черкаський чорнобилець написав відкритого листа Яценюку

0

Ліквідатор, інвалід аварії на ЧАЕС, учасник Майдану, протоієрей УПЦ Борис Бродовський опублікував у своєму блозі відкритий лист Прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку.

Як запевнив Бродовський, написати такого лист його надихнули два "круглі столи", що нещодавно відбулися в Києві та Харкові, присвячені врегулювання української політичної кризи.

– Ми всі прагнемо до ЄС, так як там є верховенство права, яке гарантує європейцям соціальні стандарти, це стиль життя і саме існування суспільства. Однак з приходом "нової" влади, виявляється, що стає ще гірше. Насамперед, "нова" влада взялися за урізання соціальних стандартів. Так за це ми стояли, і за це гинула Небесна сотня 18, 19, 20 лютого? – обурюється Бродовський.

Як зазначає активіст, з 2011 року чорнобильські організації України постійно протестують щодо відновлення їхніх прав, порушених колишньою владою.

За його словами, при колишній владі з'явилися антисоціальні та антиконституційні постанови Кабміну "Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок грошей державного бюджету" та "Про збільшення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

– Ви ж, Арсенію Петровичу, підписуєте Постанову КМУ № 112 від 23.03. 2014 року, де є порушення ст. 22 Конституції. Так Ви звужуєте раніше ухвалені законодавчі акти, що не у Ваших повноваженнях. Це свідчить про те, що розмова нової влади та її методів управління, залишається на колишньому рівні і методи роботи, не відрізняються від колишньої влади. Означає, що правова держава – це вигадка і розмови про неї, спосіб зомбування населення, – стверджує Борис Бродовський. – Чорнобильці не потребують подачок, які пропонують чиновники Мінсоцполітики і Мінфіну, ми вимагаємо тільки своє, гарантоване державою і Конституцією.

За словами Бродовського, збагативши одну частину чорнобильців (близько 14 тис.), решту – близько 57 тис. – влада перетворила на жебраків. Різниця виплат пенсій між чорнобильцями за ч.1 ст. 54 Закону України № 796-12 "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" в 5 разів вище у інвалідів 3 групи, ніж у інвалідів 1 групи, пенсія яким нараховується за Постановою КМУ № 1210.

"Яка ж тут соціальна справедливість, якщо врахувати, що чорнобильці виконували роботу з ліквідації аварії на ЧАЕС в одному і тому ж місці і аналогічні накази. Яка зарплата могла бути у солдатів строковиків, вчителів, медиків, робітників у 1986-90 роки? Пенсії ж нараховують з розрахунку заробленої плати за місцем роботи. Наче радіація діяла вибірково. Ось звідси і соціальна напруженість Підписання угоди з ЄС вимагає від України дотримання прав і свобод громадян та цього хоче народ країни і тому стояв Майдан", – пише активіст.

Чорнобильці вимагають виконання ч.4, ст. 54, ЗУ 796-12, де йдеться про те, що "пенсія не повинна бути нижче шести мінімальних пенсій за віком для 3 групи інвалідності, отже 8 пенсій за віком для 2 групи і 10 пенсій за віком для інвалідів 1 групи".

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version