додому Новини Черкаські податківці повідомили, яка пенсія підлягає оподаткуванню

Черкаські податківці повідомили, яка пенсія підлягає оподаткуванню

0

Пенсії, які перевищують трьохкратну мінімальну заробітну плату, оподатковуються. Про це повідомили у Державній податковій інспекції у Черкасах.

Цьогорічна ставка податку на доходи фізичних осіб, як і у 2015 році, становить 15% бази оподаткування щодо перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), щомісячного довічного грошового утримання, визначеної у пп. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Кодексу, які отримуються платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом. Положення цього підпункту не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

Із 1 січня відповідно до статті 8 Закону України від 25.12.2015  №928-VІІІ "Про Державний бюджет на 2016 рік" розмір мінімальної заробітної плати для працездатних осіб становить 1 378 грн. на місяць.

Відтак, пенсія, яка перевищує 4 134 гривень підлягає оподаткуванню.

"Таким чином, починаючи з 1 січня 2016 року, податкові агенти при виплаті пенсій у розмірі, що перевищує 4 134 грн. (1 378 грн. х 3), зобов’язані утримати податок на доходи фізичних осіб із загальної суми перевищення за ставкою 15%. Також вказана сума перевищення підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5%", – повідомила заступник начальника ДПІ у м. Черкасах Анна Білик.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах пенсіонерка випала з вікна десятого поверху.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version