Вадим Грановський родом із Черкас є чемпіоном Великобританії з приготування кави в джезві UK Cezve Championship, дворазовим фіналістом чемпіонату світу і засновником компанії Coffee in Action. В інтерв’ю INSIDER Грановський розповів про роботу в Лондоні, життя на Балі і правильний вибір кавових зерен.
Про життя у Лондоні
Я навчався в університеті рідного міста Черкаси, коли вперше з шкільних часів повернувся до англійської класики, знову відкриваючи для себе зовсім інший світ. Я розумів, що не хочу залишатися в своєму місті після закінчення університету, з нудною роботою і мізерною зарплатою, тому став шукати можливість продовжити навчання у Великобританії.
У результаті я поїхав вчити англійську мову, а потім і маркетинг в лондонському коледжі. Закінчивши його, почав працювати у видавництві – продавати рекламу. Кар’єру в рекламному бізнесі закінчив на посаді комерційного директора тижневика.
Лондон – це калейдоскоп облич, людей, архітектури, який мені настільки сподобався, що став моїм другим домом. Проте з часом я зрозумів, що життя в британській столиці вельми своєрідне.
Наприклад, багато людей будують стосунки один з одним тільки тому, що це вигідно. Ви знаєте, це схоже на якусь епідемію, коли люди спілкуються з тобою тільки тому, що їм щось від тебе потрібно.
У західній цивілізації купують комфортне життя шляхом накопичення матеріальних благ. Старанне споживання яких, підстьобує маркетинговим словоблуддям, тримає людину в упряжці. Система споживчих та іпотечних кредитів прив’язує вас до банку на багато років.
У британців тривалий робочий день, нерідко з ранку до ночі. Зупинитися неможливо – банк відразу нагадає вам про себе. У вас гарний будинок, нова машина і шикарний годинник на зап’ясті? Не зупиняйтеся, все це вам не належить. І скільки ви заробляєте, нерідко диктує саме розмір щомісячних виплат за кредитами.
Про Балі
В якийсь час у мене відбулося багато подій в особистому житті, які стали сигналом про те, що якийсь період у моєму житті закінчився. У мене народилася донька, помер батько і прийшло розуміння, що я не хочу працювати на когось.
Я зрозумів, що комфортне життя в мегаполісі – це ілюзія. Зібрав валізу і поїхав на Балі відпочивати і очищати голову.
Опинившись на острові, я зрозумів, як же там добре. Я зняв повністю дерев’яний, дихаючий будинок і пішов у інший спосіб життя. Прокидався вранці і нікуди не поспішав. Проводив багато часу з донькою. Освоїв серфінг і йогу.
Я відкрив на Балі маленьку кав’ярню з партнером з Америки і нарешті зрозумів, що в мене виник справжній емоційний зв’язок з цим напоєм. Ми почали співпрацювати з сім’єю балійських фермерів, тижнями пропадали на кавових плантаціях на схилах вулкана, дивилися на океан, слухали тишу і вирощували кавові зерна.
Знайомство з кавою
У дитинстві я виявив в кухонній шафі зерна, що нагадують насіння і став їх клацати, роблячи домашнє завдання. Так як кава в моїй родині була напоєм вихідного дня, батьки суботнім ранком виявили напівпорожню банку, і ось тоді мені добре перепало.
Каву, як звичку, я почав прищеплювати собі в Лондоні. Я прожив там дванадцять років і починав знайомство з кави з латте з карамельним сиропом в "Старбакс".
Сьогодні я всього лише намагаюся відродити кавову культуру, яка, на мій погляд, правильна. Культуру споживання натурального кавового зерна.
Про еспресо і кофеїн
Я дуже люблю правильно зроблений еспресо – для мене це просто свято смаку.
Коли в українській кав’ярні приносять еспресо (30 мл), іноді перше, що думає людина: "Зовсім мало. Чому води пошкодували?". Так ось, що я вам скажу – не можна пити міцну каву великими порціями.
Так, свого часу я пив каву з молоком у паперових стаканчиках, але з цього і почалася моя особиста кавова еволюція.
Кофеїн – це стимулятор, який робить дуже серйозні речі з нашим мозком і нервовою системою. Тому важливо розуміти, що після великої порції міцної кави можуть тремтіти руки і почастішати серцебиття. Ставтеся до кави як до ліків, де важливе дозування. Я п’ю приблизно чотири чашки кави в день. Але зрозумійте, моя кава приготована натуральним способом і містить низьку кількість кофеїну.
Я дуже добре знаю свій поріг толерантності до кофеїну і намагаюся його не перевищувати.
Що п’є Україна?
Україна дуже відстала в плані кавової індустрії країна, тому нам можна продати все, що завгодно. Для цього потрібно придумати історію, все красиво упакувати, промити мізки рекламою і люди будуть "це" пити.
Більше половини України п’є розчинну каву, а ще 15 % п’ють розчинні мікси – таку погань, в якій всього 10 % займає кава, а все інше – сухі вершки, цукор, ароматизатори. Цей сурогат досить шкідливий для здоров’я.
У нас в країні велика проблема з алкоголем не тільки тому, що він існує, а тому що немає правильної культури його споживання. Така ситуація і з кавою. Люди п’ють кінські дози неякісної кави з робустою, а після йдуть до лікаря, який радить їм утриматися від кави.
Робуста – дешевий, нерідко екологічно брудний, несмачний сорт кави, в якому в два рази більше кофеїну, ніж в арабіці. Уявіть, що є буряк, з якого можна приготувати дуже смачний салат, наприклад з козячим сиром. І є кормовий буряк, що йде на корм тваринам. Це аналог робусти.
Три правила смачної кави
Щоб приготувати справжню каву, зерна повинні бути свіжо обсмаженими. Це як хліб свіжої випічки – коли його тільки дістали з печі, він смачний, ароматний і корисний. Але через якийсь час стрімко втрачає свій смак і аромат, перетворюючись на сухарі.
Під час вибору кави не орієнтуйтеся тільки на бренд, вивчіть географію кавових зерен, сорти, способи обробки. Все це дає каві певні смакові відтінки. У цьому кава дуже схожа на вино.
Коли кавові зерна обсмажуються, вони набувають коричневого кольору. І знаєте, чому? Одна з причин – цукор, який карамелізіруется при обсмажуванні. Так що теоретично можна сміливо пити каву без цукру.
Про каву в джезві
Щоб смачно зварити каву в джезві, потрібен хороший інструмент, вода і кава. На жаль, у нашій країні велика частина джезв – сувенірні. Безумовно, вони доступні, але низької якості і нерідко небезпечні для здоров’я.
І давайте не будемо брехати собі і визнаємо, що ми звикли купувати дешеві речі низької якості. Наприклад, дешевий одяг, тому що на наступний рік можна купити новий.
Ми схожі на машину для нескінченного споживання дешевих речей. Але варто зупинитися, задуматися і обзавестися інструментом високої якості – порочне коло буде перерване. У мене вдома досі зберігається шкіряний футбольний м’яч, подарунок хрещеного. Він у повному порядку, хоча йому близько 30 років і йому міцно дісталося на асфальті шкільного двору.
Ось такою і повинна бути джезва. Міцна, мідна, ручної роботи. Інструмент справжнього кофемана на довгі роки.
Кава повинна бути тільки свіжого обсмаження і без домішок робусти. Звертайте увагу не на термін придатності, а конкретно на дату, коли кава була обсмажена. Протягом місяця кава має бути перетворена на напій. Так, він може зберігатися рік і два, але в цьому випадку ви купуєте сухарі, а не свіжі зерна.
Раджу молоти каву прямо перед вживанням в якісній ручній кавомолці. Купуйте її раз і назавжди, а після передайте дітям.
Від того, наскільки якісна у вас вода, залежатиме смак кави. Так що вибираємо тільки фільтровану, не кип’ячену воду. Я додаю дві-три чайних ложки меленої в пил кави на сто мілілітрів води. Можна додати чайну ложечку цукру. Пальмового або тростинного. Рекомендую заварювати каву протягом чотирьох-п’яти хвилин.
І не забувайте насолоджуватися напоєм, відкидаючи неспокійні думки далеко за горизонт.