додому Новини Черкащани занепокоєні масовою вирубкою дерев

Черкащани занепокоєні масовою вирубкою дерев

0

Обрізка дерев завжди викликає занепокоєння містян і жителів області: зрізають здорові дерева, коли поруч стоять аварійні, калічать обрізкою тополі, хімія скоро задавить. То в одному, то в іншому мікрорайоні Черкас ледь не щодня чути дзижчання пилок. А от висадки нових дерев майже не видно, повідомляє Вечірка.

Житель Черкас Тарас Марунчак теж обурився вирізанням кленів на стадіоні на межі між 27 і 28 школами.

"Клени уражені омелою, але навіщо зрізати ціле дерево під корінь? Хто так бореться з омелою? Ріжте гілки, на яких росте омела. Зрізали два дерева, порізали на коротенькі пеньки, що їх уже можна класти в піч", – обурюється чоловік.

Тільки коли він попросив документи на обрізку, вирубку призупинили. Крім того, він викликав поліцію. Таку обрізку черкащанин вважає негосподарським підходом до боротьби з омелою.

"Прикро, що повз нас проходили люди і всім було байдуже, що робиться в нас у місті. У Черкасах діє хімічний завод і на сьогодні чисте повітря – в дефіциті. Якщо я бачу, що ріжуть дерева в будь-якому іншому місті, я не можу спокійно пройти повз. Свої ріжемо, потім закуповуємо дерево клена з-за кордону, платимо великі гроші, і чекаємо 30 років, щоб виросло нове дерево. Такі ми хазяї. А ще здивувало, що коли я запитав техпрацівника, як так можна зрізати здорове дерево, він відповів, що мовляв, може воно й  краще, адже листя менше буде… Менталітет нижче плінтуса", – говорить Тарас Марунчак.

Як зазначив начальник відділу екології департаменту ЖКГ Черкаської міськради Володимир Гусаченко, місто видаляє виключно аварійні та сухостійні дерева. Живі дерева можуть видаляти у випадку, коли є дозвіл на будівництво.

"Відповідно до законодавства України, якщо дерево уражене омелою більше ніж на 60%, воно підлягає видаленню, бо обрізка таких дерев – це марнотратство бюджетних коштів, тому що на наступний рік це дерево буде так само вкрите омелою. Так, біля Третьої міської лікарні вже один раз проводилась обрізка дерев, уражених омелою, але толку – нуль. До нас звернулися депутати й керівництво шкіл, усі документи на видалення 67 тополь і кленів на території 27 та 28 шкіл є. Ці дерева уражені омелою або знаходяться в аварійному стані, їх вікова межа вже вичерпана, адже висаджені вони в 1973 році. Була комісія, було обстеження, виконком прийняв рішення, що аварійні дерева підлягають видаленню.  Недоцільно обрізати їх один раз, а потім на наступний рік використовувати бюджетні кошти й обрізати вдруге", – зазначив Володимир Гусаченко.  

Черкащанина обурив ще й той факт, що зрізані клени одразу вивезли, а від зрізаних тополь територію школи не розчистили.

За словами Володимира Гусаченка, вивезення деревини передбачене правилами благоустрою міста Черкаси. Так, під час надання послуг або видалення й обрізки дерев деревина  не повинна залишатися до наступного дня. Деревину вивозять на спеціалізовані ділянки, а саме, на вул. Сумгаїтська, 8, Смілянська, 164 та Пацаєва, 51.

"Раз на тиждень обстежуємо зелені насадження за заявками громадян та організацій. За місяць ми приймаємо до 45 таких звернень щодо знесення й обрізки дерев. Скарг теж вистачає. Буває, що телефон не замовкає і ми приймаємо до 25 скарг", –поінформував Володимир Гусаченко.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах висадили близько двох тисяч молодих дерев.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version