Протягом року приготування окрошки зросло в ціні на 6%, або на 6 грн за каструлю – із 96,9 грн до 102,9 грн. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Він приготував літній суп за середніми цінами великих продуктових мереж. Тож тепер відомо, у скільки черкащанам, як і всім українцям, обійдеться класична окрошка.
Інгредієнти для страви наступні: 1,5 літрів білого квасу, виготовленого в домашніх умовах, сметана жирністю 10% – 350 грам, відварної яловичини – 300 грам, картоплі й огірок – по 300 грам, курячих яєць – 4 штуки, зелена цибуля, кропу та петрушки – по 10 грам, сілі і гірчиці – за смаком.
Підрахунок:
Квас білий, 1,5 літри. У травні 2018 року 1,5 літри домашнього квасу коштували 10,3грн, а за рік ціна зросла до 11,5грн. Подорожчання склало 12%.
Яловичина, 300 грам. У 2018р її ціна була 38,1грн, а в 2019р – 40,8грн. За рік м'ясо зросло в ціні на 7%.
Картопля, 300 грам. У травні минулого року вона обходилася в 2,65грн, а зараз – 4,5грн. Стрибок відбувся на 70%.
Сметана, 350 грам. У травні 2018 року 350-грамова упаковка сметани жирністю 10% коштувала 20,1грн, а за рік – 21,7грн. Підвищення відбулося на 8%.
Огірки свіжі, 300 грам. Зросли в ціні на 18%, із 8,3грн за 300 грам до 9,8грн.
Куряче яйце, 4 шт. У 2018р ми за них сплачували 13грн, а у 2019р – 9,9грн. За рік яйця подешевшали на 24%.
Цибуля зелена, 10 грам. Подорожчання за рік склало 35%, із 1,4грн у травні 2018р, до 1,9грн у травні 2019р.
Кріп, 10 грам. У 2018р він коштував 1,5грн за 10 грам, а у 2019р – 1,4грн. Подешевшав за рік на 7%.
Петрушка, 10 грам. Подешевшала за рік на 7%, із 1,5грн у травні 2018р, до 1,4грн у травні 2019р.
Таким чином, за рік приготування окрошки зросло в ціні на 6%, або на 6грн за каструлю, із 96,9грн до 102,9 грн.
Як повідомляв сайт vikka.ua, Черкащина – у п'ятірці областей з найдешевшим м'ясом.
У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.