додому Новини Черкащина Черкащанам цікаво: за рік приготування окрошки здорожчало на 6%

Черкащанам цікаво: за рік приготування окрошки здорожчало на 6%

0

Протягом року приготування окрошки зросло в ціні на 6%, або на 6 грн за каструлю – із 96,9 грн до 102,9 грн. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Він приготував літній суп за середніми цінами великих продуктових мереж. Тож тепер відомо, у скільки черкащанам, як і всім українцям, обійдеться класична окрошка.

Інгредієнти для страви наступні: 1,5 літрів білого квасу, виготовленого в домашніх умовах, сметана жирністю 10% – 350 грам, відварної яловичини – 300 грам, картоплі й огірок – по 300 грам, курячих яєць – 4 штуки, зелена цибуля, кропу та петрушки – по 10 грам, сілі і гірчиці – за смаком.

"Яловичину, картоплю та яйця зварити. Нарізаємо м'ясо кубиками поперек волокон. Кріп і петрушку дрібно порубати. Огірки порізати невеликими кубиками. Зелену цибулю подрібнити та розтерти з невеликою кількістю солі до тих пір, поки не з'явиться сік. Яйця та картоплю почистити й також порізати кубиками. Усі різані інгредієнти, крім петрушки та кропу, з'єднати у великій мисці, заправити сметаною й добре перемішати. Залити все квасом, додати кріп, петрушку, посолити та перемішати. Смачного!" – розповідає Олексій Дорошенко.
 

Підрахунок:

Квас білий, 1,5 літри. У травні 2018 року 1,5 літри домашнього квасу коштували 10,3грн, а за рік ціна зросла до 11,5грн. Подорожчання склало 12%.

Яловичина, 300 грам. У 2018р її ціна була 38,1грн, а в 2019р – 40,8грн. За рік м'ясо зросло в ціні на 7%.

Картопля, 300 грам. У травні минулого року вона обходилася в 2,65грн, а зараз – 4,5грн. Стрибок відбувся на 70%.

Сметана, 350 грам. У травні 2018 року 350-грамова упаковка сметани жирністю 10% коштувала 20,1грн, а за рік – 21,7грн. Підвищення відбулося на 8%.

Огірки свіжі, 300 грам. Зросли в ціні на 18%, із 8,3грн за 300 грам до 9,8грн. 
Куряче яйце, 4 шт. У 2018р ми за них сплачували 13грн, а у 2019р – 9,9грн. За рік яйця подешевшали на 24%.

Цибуля зелена, 10 грам. Подорожчання за рік склало 35%, із 1,4грн у травні 2018р, до 1,9грн у травні 2019р.

Кріп, 10 грам. У 2018р він коштував 1,5грн за 10 грам, а у 2019р – 1,4грн. Подешевшав за рік на 7%.

Петрушка, 10 грам. Подешевшала за рік на 7%, із 1,5грн у травні 2018р, до 1,4грн у травні 2019р.

Таким чином, за рік приготування окрошки зросло в ціні на 6%, або на 6грн за каструлю, із 96,9грн до 102,9 грн.

"Як бачимо, інгредієнт окрошки, який найбільше подорожчав, це картопля – 70%. Перо цибулі зайняло друге місце цього антирейтингу з 35% подорожчання. За рахунок трьох складових літнього супу, які подешевшали за рік у торговельних мережах, зростання вартості відбулося лише на 6% при споживчій інфляції за рік, із квітня 2018 по сьогодні, 8,9%. Найбільше зниження ціни відбулося на курячі яйця – на 24%. Далі йдуть кріп та петрушка, які стали доступніше на 8%", – підсумував голова Асоціації.
 

Як повідомляв сайт vikka.ua, Черкащина – у п'ятірці областей з найдешевшим м'ясом.

У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version