додому Новини Через рік у Черкасах почали розслідувати "бийжидівську" провокацію

Через рік у Черкасах почали розслідувати "бийжидівську" провокацію

0

Управління МВС України в Черкаській області проводить розслідування кримінального провадження, відкритого за статтею 296 Кримінального кодексу України за фактом хуліганських дій під час мирного зібрання, яке відбувалося минулого року на площі ім. Тараса Шевченка міста Черкаси. Про це vikka.ua повідомили у прес-службі обласної міліції.

Для забезпечення розслідування кримінального провадження, здійснення всіх необхідних процесуальних дій працівники міліції встановлюють особи молодих людей, які 6 квітня минулого року перебували на площі та були вдягнуті в білі майки з написом "Бий жидів".

Правоохоронці звертаються до громадян, яким відоме місцеперебування цих осіб, дані про них або які володіють інформацією, що сприятиме розслідуванню провадження. Їх просять звернутися до слідчого управління УМВС України в Черкаській області за адресою вул. Благовісна, 185 або за телефоном 39-35-89.

Нагадаємо, 6 квітня 2013 року під час опозиційної акції "Прийшов час діяти" з’явилися провокатори у білих футболках з написом "Бий жидів" на грудях і "ВО "Свобода" на спині. Гурт хлопців напав на найближчих мітингувальників. Присутні нардепи зловили одного з провокаторів та віддали його до рук міліції. Втім із невідомих причин хлопця відпустили. Правозахисника Віктора Смалія того дня покалічили досить серйозно, його одразу забрали до лікарні. Пізніше з'ясувалося, що в Смалія закрита черепно-мозкова травма та підозра на перелом верхньої щелепи.

Рік кримінальне провадження фактично не розслідувалося. За цей час у Черкасах з’явився Громадянський комітет протидії проявам національної нетерпимості, який очолив екс-мер Сергій Одарич. Метою роботи комітету було знаходження причетних до провокації. Також Одарич замовляв експертизу, щоб довести, що напис на футболках був антисемітським. Крім того, в парламенті була створена тимчасова слідча комісія, що мала розслідувати провокацію.

Проте за рік правоохоронці так і не знайшли ані виконавців провокації, ані замовників.

На нещодавній прес-конференції начальник УМВС у Черкаській області Владислав Пустовар повідомив, що жителю Сміли, який під час акції минулого року бив адвоката з Умані Віктора Смалія, було вручене оголошення про підозру. Також Пустовар зазначив, що щодо напису "Бий жидів!" буде замовлена ще одна незалежна експертиза, яка дозволить з'ясувати, чи містить він антисемітські заклики.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version