додому Новини Бюджет-2015 і закони від Яценюка. Все найважливіше, що потрібно знати українцям

Бюджет-2015 і закони від Яценюка. Все найважливіше, що потрібно знати українцям

0

У ніч з неділі на понеділок, 29 грудня, депутати Верховної Ради зі "скрипом" ухвалили бюджет-2015. Коаліції насилу вдалося назбирати голоси для прийняття документа, яке затягнулося до 4.30 ранку. У підсумку "За" проголосувало 233 депутати, при мінімально можливій кількості голосів – 226. Не голосували у повному складі фракції "Батьківщина" (входить до більшість), "Воля народу", "Опозиційний блок" і "Економічний розвиток", пише "Обозреватель".

У неділю, 28 грудня, депутати Верховної Ради ухвалили понад десять законопроектів, але спільної узгодженої позиції щодо бюджету-2015 довгий час не було. Практично весь день тривали консультації та пошук взаєморозуміння між фракціями і комітетами, багато разів оголошувалася перерва, і робота парламенту відновилася тільки близько 20:40. А після було ще кілька перерв. Важке обговорення показало, що в коаліції є серйозні проблеми з єдністю. Близько 2 години ночі депутати взяли нову паузу перед ухваленням держбюджету-2015.

Крім того, в парламент, щоб провести нараду з представниками своєї фракції, приїжджав президент Петро Порошенко. За даними ЗМІ, він пригрозив виключенням з фракції тих, хто не проголосує за бюджет. Разом з тим, глава БПП в Раді Юрій Луценко цю інформацію категорично спростував, підтвердивши візит глави держави.

З ранку депутати вивісили в Раді плакати, якими показали своє ставлення до бюджету Кабміну Яценюка. Головний меседж цих плакатів – "Цей бюджет – куля в лоб для народу!"

"Депутати самі вішають і готуються до голосування, блокування та активної форми парламентаризму",  – написав на своїй сторінці в Facebook позафракційний депутат Борислав Береза.

Відразу після прийняття держбюджету з'явилася перша реакція на нього з боку окремих політиків. Зокрема, народний депутат України Володимир Парасюк назвав нічне голосування за бюджет 2015 черговою і масштабною аферою Арсенія Яценюка. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Арсеній Петрович завоював собі карт-бланш для написання такого бюджету, який йому заманеться. Сьогодні народні обранці проголосували за чистий аркуш паперу, на якому можна писати свої корупційні схеми і виділяти кошти тим, хто буде ділитися через відкати", – написав Парасюк.

Крім того, за словами депутата, з урахуванням прийнятих раніше законопроектів, треба було все заново порахувати, внести відповідні зміни в проект, і тільки тоді приймати бюджет-2015.

"А сьогодні бюджет листувався і ухвалювався прямо на коліні: ніяких порівняльних таблиць, ніяких роздавальних матеріалів. Все, що отримали депутати – це короткий виступ пана Прем'єра, в якому він просто зачитував поправки: які зачитав, які забув. Все, що нам залишалося – це сприймати на слух головний закон, за яким країна житиме весь наступний рік ", – зазначив нардеп.

Також у своєму Facebook нардеп від фракції "Блок Петра Порошенка" Мустафа Найєм прокоментував нічне голосування за бюджет: "Верховна рада урочисто передала Кабінету міністрів порожній бланк Державного бюджету, скріплений підписами 233 депутатів".

А ось лідер парламентської фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко заявив, що він дуже щасливий, що Рада змогла здійснити "подвиг" і проголосувала-таки за Держбюджет-2015.

"Відчуття того, що ми ухвалимо бюджет, було у мене вже два дні. Вчора і сьогодні почав реалізовуватися цей процес, якому я прагнув з моменту обрання уряду: міністри разом з парламентською коаліцією почали працювати над поправками. У неділю на третьому поверсі парламенту, в залі засідань, працювало близько 30 осіб – міністрів, депутатів, радників. Це був один колектив. У той момент я відчув, що все буде добре і сьогодні буде результат ", – процитувала слова Луценка прес-служба БПП.

Лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк в кулуарах Верховної Ради заявив, що авторів бюджетних законопроектів треба вигнати.

Крім держбюджету, парламентська коаліція ухвалила такі законопроекти, внесені Кабміном:

Рада продовжила отримання допомоги учасникам Майдану та їх родинам. Більшістю голосів було прийнято Закон №1592 "Про внесення зміни до статті 5 Закону України" Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей ".

Коаліція посилила контроль за офшорними операціями законопроектом № 1264-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення податкового контролю за трансферним ціноутворенням".

Депутати розширили повноваження місцевих рад у бюджетній сфері. У другому читанні та в цілому ухвалили урядовий проект закону №1577 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин, які повинні розширити повноваження місцевих органів влади в бюджетній сфері 232 голосами.

У другому читанні та в цілому були ухвалені також скандальні зміни до Податкового кодексу. Депутати ледь проголосували в другому читанні за проект закону №1578 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи) з правками, які озвучив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Крім цього коаліція погодилася підвищити мита на імпортні товари. Законопроект № 1562 "Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року" був підтриманий 256 нардепами.

Депутати в ніч з неділі на понеділок проголосували за зниження єдиного соціального внеску з 41% до 16%. За законопроект №1573 "Про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці" проголосувало 268 нардепів.

Коаліція ухвалила закон про капіталізацію банків і підтримала в цілому законопроект № 1564 "Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків".

Також коаліція проголосувала за скасування низки соціальних пільг, прийнявши за основу і в цілому урядовий проект змін № 1577 до деяких законодавчих актів щодо скасування низки соціальних пільг.

Низку законів парламент ухвалив зранку:

Першим документом викликав бурхливі обговорення нардепів став законопроект про зміни до статті 46 Закону України "Про прокуратуру" щодо умов для залучення молодих фахівців. За це рішення проголосували 283 депутати. За словами, автора законопроекту, народного депутата Руслана Князевича "ці зміни є суттєвими, оскільки вони дають можливість зробити кадрове наповнення прокуратури революційним", а також це можливість провести люстрацію у відомстві. Йдеться про скасування вікової дискримінації в органах прокуратури, а також можливість займати ключові посади без необхідного стажу роботи в органах прокуратури, але зі стажем в області права за рішенням Генпрокурора України. Мінусами цього законопроекту є просочування в прокуратуру непрофесіоналів, а також ризик можливості отримання високих посад у відомстві за допомогою корупційної складової. 

Також депутати вирішили зробити новорічний подарунок мешканцям гуртожитків і прийняли за основу і в цілому проект закону № 1505-1 про внесення змін до закону про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків. Законопроектом пропонується продовжити на 11 років (до 1 жовтня 2019) термін дії мораторію на відчуження гуртожитків, які належать державним підприємствам, установам і організаціям, або увійшли до статутних фондів акціонерних чи колективних підприємств, створених у процесі приватизації або корпоратизації.

Потім ВР переважною більшістю у 310 голосів дозволила селянам продавати свою продукцію на ринках. Це закон "Про внесення змін до Закону України" Про безпечність та якість харчових продуктів "(щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою), зареєстрований під №1499-1. За словами народного депутата Оксани Продан, яка представляла законопроект," продукцію можна буде продавати на ринках за умови, що вона отримала позитивний висновок акредитованої лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку ". 

Наступним кроком депутати посприяли розвиткові фармацевтичної галузі в Україні. Був ухвалений за основу в першому читанні законопроект №1498 про внесення змін до деяких законів України щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів.

За законопроект проголосували 304 депутати. Цим документом пропонується скасувати ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів, що має сприяти подальшій дерегуляції та створенню належних умов для виробництва ліків в Україні.

І останньою своєю дією перед перервою депутати Верховної Ради заборонили банкам відбирати житло за борги по валютних кредитах, але в той же час провалили поправки народного депутата від "Народного фронту" Леоніда Ємця про такіж умови для кредитів у гривні. Проект змін №1610 до закону України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" щодо посилення захисту прав позичальників "був підтриманий вцілому 290 голосами.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version