додому Новини Черкаси Без пшеничного борошна і солоних овочів: у Черкасах презентували нове меню для...

Без пшеничного борошна і солоних овочів: у Черкасах презентували нове меню для дошкільнят

0
kids eating healthy food at home or kindergarten

У Черкасах обговорили нове чотиритижневе меню для дошкільних навчальних закладів міста, яке розробляли з урахуванням нових вимог.

Про це інформує пресслужба ГУ Держпродспоживслужби у Черкаській області.

Нагадаємо, що цьогоріч у березні Кабмін  затвердив норми та порядок організації харчування у закладах освіти. Оновлені норми почнуть діяти вже з першого вересня 2021 року. У Департаменті освіти Черкаської міської ради запропонували створити робочу групу, яка розробить нове оптимальне меню у дитячих садках та школах міста.

«Півтора місяці ми працюємо над розробкою нового меню і ми зараз на завершальній стадії. Тому сьогодні готові презентувати меню. Воно має бути нове, компромісне, сучасне, оскільки дуже важливо, чим харчуються діти у садочках», – розповіла заступник міського голови Черкас Анастасія Чубіна.

Анна Собко, яка представляє Асоціацію кулінарів України презентувала нове чотиритижневе меню для закладів дошкільної освіти, наголосивши, що були змінені норми фізіологічних потреб  у білках, жирах, вуглеводах, зменшилася калорійність, збільшилася кількість вітамінів, меню стало якісніше. По-друге, рекомендовано норми основних груп продуктів харчування на тиждень. По-третє, надано рекомендації щодо орієнтовного об’єму порції, режиму харчування, організації дієтичного харчування.

Крім освітян та представників влади участь в обговоренні узяли фахівці Черкаського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в області   Ольга Мізінова та Ольга Савенко. Вони поділилися своїм баченням оптимізації меню для дошкільнят та вносили у нього корективи.

Отже, основні зміни в харчуванні дітей у черкаських дитсадках стосуються:

– врахування потреб дітей, організм яких не сприймає лактозу,  та яким необхідна  безглютенова дієта;
– зменшення споживання цукру та солі в раціоні;
– вилучення з переліку м’ясних продуктів сосисок, печінки та язика ялового.

Окрім того, у меню дітей до трьох років будуть заборонені солоні овочі: огірки, томати та квашена капуста.

Натомість меню збагатять яловичиною, свининою, курятиною, рибою, кисломолочними продуктами, молоком, соками, фруктами, великою кількістю овочів на сніданок, обід та вечерю.

Пшеничне борошно вилучене з переліку продуктів для харчування, макаронні вироби тепер з вищим вмістом клітковини, також збільшилася кількість круп, масло має бути не менше 72%, мед та сало теж прибрали, фрукти сушені залишилися, збільшилася кількість соків, двічі на тиждень по 80 грам будуть давати фрукти.

Таким чином, змінився якісний склад раціону. На 75 % тарілка складатиметься із рослинної їжі. А це, на думку фахівців, має позитивно позначитися на здоров’ї дітей та прищепить їм культуру здорового харчування.

Як повідомляв сайт vikka.ua, Прем’єр-міністр пообіцяв учителям суттєве збільшення зарплат.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version