додому Новини Черкащина Цукерки до зимових свят: що можна подарувати дитині?

Цукерки до зимових свят: що можна подарувати дитині?

0
Цукерки

Наближаються зимові свята. Тож час замислитися про те, якими корисними солодощами замінити цукерки, що стали традиційним доповненням подарунків на зимові свята. Про це повідомляють у телеграм-каналі МОЗ України.

Чому важливо відмовитися від звичайних цукерок?

Річ у тому, що у таких солодощах міститься дуже багато «вільних» цукрів. Велика їх кількість у раціоні може спричиняти надлишкову вагу, погіршення стану шкіри, розвиток карієсу, захворювань серця тощо. До «вільних» цукрів належать ті сполуки, що додають до харчових продуктів і напоїв виробники, кухарі або самі споживачі. Тобто «вільний» цукор — це той, який ви додали собі в чай або кухар — до соусу в ресторані, або виробник — у кетчуп із супермаркету.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує зменшити споживання доданих цукрів до менш ніж 10 % загальної кількості спожитої  енергії (https://cutt.ly/SYLbdTV).

Допустима добова доза цукру

Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих із малоактивним способом життя) — до 50 г на добу (10 чайних ложок). Проте МОЗ разом з експертами ВООЗ рекомендує зменшити денне споживання цукру ще вдвічі — до 25 г або до п’яти чайних ложок (така кількість вільного цукру міститься, наприклад, у склянці фруктового соку).

Що ж подарувати маленьким ласунам?

Обирайте смаколики, які можуть бути водночас смачними й корисними.

Ви можете замінити шоколадні цукерки на пастилу, приготовану без додавання цукру, а льодяники — на сухофрукти. Замість головного напою багатьох дитячих свят — пакетованого соку — краще дати малечі натуральний морс, узвар чи ягідно-фруктовий чай.

Уникайте продуктів харчування промислового виробництва, смаженої їжі: пончиків та пиріжків. Замість магазинних бісквітів, печива та крекерів, що місять чимало барвників і консервантів, знайдіть найпростіший рецепт — і приготуйте вдома. Морквяний пиріг, бананове печиво, пудинг із насіння чіа/льону, яблука, запечені з корицею, домашнє морозиво з йогурту або сорбет із ківі. Це не тільки смачно, а й корисно — якщо не захоплюватися цукром.

Обов’язково знайдіть місце у святковому подарунку для свіжих сезонних фруктів: мандаринів, хурми, яблук і груш пізніх сортів, апельсинів. Вони багаті на клітковину, вітаміни та антиоксиданти.

Кілька загальних рекомендацій:

Перш ніж купувати солодкі новорічні подарунки, зауважте, що дітям до двох років краще взагалі не вживати солодкого.

Льодяники і карамельки не становлять жодної користі, а крім цукру можуть містити барвники, консерванти та ароматизатори. Тому такі продукти взагалі варто виключити з раціону дитини. До того ж вони шкідливі для зубів та ними легко вдавитися.

Не варто застосовувати практику заохочення цукерками. Так можна сформувати у дитини шкідливу звичку. Краще замінити солодощі чимось, що спонукає до творчості чи ігор.

Важливо контролювати якість і кількість споживаних дитиною солодощів. Водночас не потрібно робити з них «забороненого плоду» й повністю виключати з раціону. Бо як говорить приказка, чого не вільно, те й кортить.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version