Весняна хвороба – авітаміноз. Основні прояви браку вітамінів – це слабкість, сонливість та апатія. Вітаміни з аптеки організм не засвоює повністю. До того ж, вони нерідко викликають алергічні реакції. Тому дешевше та корисніше рятуватися природними ліками. Як подолати весняну недугу, вже знає Наталя Кириленко.
Весна – традиційно період авітамінозу. Нового врожаю ще немає, зимові запаси вичерпані. Через брак вітамінів імунна система ослаблена. Випадає волосся, лущиться шкіра та ламаються нігті. І це далеко не весь перелік симптомів авітамінозу.
Олена Івахницька, дієтолог: «Это воспаленные оболочки ротовой полости, появление кровоточивости во время чистки зубов, изменения в настроении. Также к симптомам авитаминоза относятся различные нарушения половой сферы, это нарушения менструального цикла у женщин и снижение потенции у мужчин».
При перших проявах дефіциту вітамінів в організмі люди щодуху біжать до аптеки. Там полиці переповнені різними вітамінами на будь-який смак і ціну.
Наталія Кириленко, кореспондент: «Побороти авітаміноз можна не лише вітамінами з аптеки, а й натуральними. Приміром, в одному апельсині міститься добова норма вітаміну С».
Інші продукти містять так само багато поживних речовин. Гарбузи, морква, капуста, цибуля, лимони та сухофрукти – джерело багатьох вітамінів. Черкасці про це знають.
Ігор, черкащанин: «У квашеній капусті дуже багато вітаміну С. Їжте квашену капусту, і ви забудете про авітаміноз».
Ольга, черкащанка: «Салат, кріп, петрушка, цибуля – це все треба їсти, тут йоду багато, це дуже помагає. І фрукти зараз усі є, будь ласка. А це шпинат. він дуже корисний. Його можна засмажити з яйцем, можна додавати до салату. Він смаку специфічного не дає, просто дуже корисний, всі вітаміни тут є».
Спеціалісти також рекомендують влаштовувати овочево-фруктові дні. А також слідкувати за приготуванням їжі. Овочі слід закладати вже в окріп, варити їх у закритій каструлі. Вживати готові страви не пізніше, ніж через 3 години після приготування.
Олена Івахницька, дієтолог: «Я бы обратила внимание на добавления в рацион питания пророщенных зерен пшеницы, которые, кроме высокого содержания витаминов, имеют в своем составе и другие биологические вещества, которые стимулируют все биологические и иммунные процессы».
Головне – не лінуватися робити своє меню корисним і різноманітним.