Віряни сіли на дієту

0

Відсьогодні розпочався Великий піст. У вірян традиційна дієта. Вони не вживають м’ясних і молочних страв, а головне – дбайливіше ставляться до своїх рідних і близьких. Великий піст – найсуворіший із чотирьох церковних постів. Він триватиме 40 днів, аж до Великодня. У цей час священики радять більше молитися та обов’язково ходити до церкви. А ще – це найкращий період, щоб відмовитися від шкідливих звичок. Як підготуватися до зустрічі Христового Воскресіння – в сюжеті Наталі Кириленко.

Без м’яса, сала, молока та яєць. Українці обмежують себе в їжі. Із 7 березня починається Великий піст. Він триватиме аж до Великодня. Впродовж півтора місяця віряни їстимуть лише пісну їжу. Навіть у громадських закладах складають відповідне меню. Замість піци з ковбасою та шинкою, кухарі готують овочеву.
Микола Тулуб, шеф-кухар: «Вона готується на томатній основі, тому що в майонез входять яйця. Це є не пісною стравою, треба класти овочі без сиру, тому що сир є молочним продуктом, кидаємо туди шампіньйони, перець болгарський, помідори, кукурудзу, для прикраси можна кинути маслини або оливки».
Для справжніх гурманів – особливий рецепт. Грибні равіолі стануть смачним урізноманітненням буденного меню.
Микола Тулуб, шеф-кухар: «Їх можна приготувати вдома, потрібно зробити тісто, як на пельмені, тільки не потрібно додавати яйця. Гриби треба протушкувати та пропустити через м’ясорубку. Буде гарний фарш для пісної страви».

А ще кухарі пропонують «налягати» на салати. Вони і піст допоможуть витримати, і фігуру до весни підготувати.
Віра Гусєва, шеф-кухар: «Під час Великого посту ми пропонуємо черкасцям різноманітні овочеві салати, наприклад, як оцей, він має назву «Португальський». До його складу входять овочі і невелика кількість риби, яку можна вживати у вихідні дні».
А от у священиків все набагато суворіше. Особливо в перший тиждень. У трапезній обходяться капустою, картоплею, огірками та компотом із сухофруктів.
Матушка Леоніда: «Ми готуємо в цій трапезній вінегрет, салат із капусти, вмішуємо гарбуз свіжий і змащуємо олійкою. Дуже смачно. Кашу готуємо з грибами – зі пшона та пшениці. Картоплю печену й вівсянку з фруктами, борщ пісний, супи пісні з крупами».
Великий піст – це не лише особлива дієта, а насамперед період духовного очищення. Необхідно утримуватися від гніву, ненависті, заздрощів, поганих слів, а головне – бути добрим і милосердним до інших. Священики радять у цей період давати милостиню бідним. А в рідних обов’язково попросити пробачення. Бо ж із образами та гнівом витримати Великий піст буде важко.
Отець Василій, священнослужитель Свято-Троїцького собору УПЦ КП: «Менше суєтитися, менше веселитися, менше дивитися ТБ, менше часу проводити в інтернеті та більше читати духовну літературу: Біблію та Євангеліє. Це час, коли люди переосмислюють своє життя, коли виправляють свої помилки, це час особливої любові до ближнього».
Священики радять: все повинно бути без фанатизму та в радість. Якщо хтось відчуває, що йому не під силу витримати правила посту, то має звернутися до церкви. Священик благословить на послаблення суворого посту.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version