У Черкасах стартував сезон закруток. Містяни активно закуповують овочі та фрукти. Серед традиційних закруток – огірки, помідори та різноманітні овочеві салати. Про особливості літньої консервації дивіться в наступному сюжеті.
Надія Семенівна ось уже третій тиждень консервує. Цього року овочі закручуватиме за декількома рецептами.
Надія Добренко, господарка: «У мене помідори дуже йдуть, бо всі їх дуже люблять. А дідусь наш любить квашені, то я роблю здебільшого для нього такі помідори».
Головне, запевняє господиня, – завчасно закупити всі інгредієнти. Сам процес приготування розпочинати лише в хорошому настрої.
Надія Добренко, господарка: «Помідори закуповуємо такі, щоб вони були не дуже великі. Більші кладемо на низ, менші – зверху, щоб їх більше влізло. На низ я кладу петрушечку та цибульку для смаку та запаху. Потім заливаємо окропом, аби пропарилися. Тим часом я роблю сироп».
Рецепт приготування закручених помідорів у родині Добренків передають із покоління в покоління. Надії Семенівні він дістався від її мами. Аби не загубити дорогоцінний спадок, жінка ще змолоду завела кулінарну книгу. Настанови матері пригадує з усмішкою на обличчі.
Надія Добренко, господарка: «На зиму треба всього потроху закатувати, бо зима спитає, де ви були влітку».
Господиня запевняє: робити закрутки самотужки не лише смачніше, але й вигідніше.
Надія Добренко, господарка: «Купувати не дешевше. Адже в мене банка помідорів коштує 7-8 гривень за 3-літрову банку. А якщо купувати, то вона коштуватиме понад 20 гривень. Так що вигідніше самій зробить, бо знаєш свій рецепт, що ми любимо такі помідори. У нас уже перевірений рецепт, то вони смачні, всі їх їдять».
Удома можна з рецептами й поекспериментувати. Хіт цього сезону – помідори з чорнобривцями. Квітка робить овочі запашними та незвичайними на смак.
Вікторія Хамаза, кореспондент: «Господині радять не шкодувати ні сил, не коштів на закрутки. Адже взимку консервовані овочі стануть справжньою прикрасою будь-якого столу».