«Смачний» Новий рік. Напередодні новорічнихі різдвяних свят кожна господиня намагається заздалегідь продумати меню святкового столу, шукає рецепти нових страв і… запасається продуктами. Гороскопи всі, як один, твердять, що від м’ясних страв новорічної ночі краще відмовитися. Мовляв, кролик більше полюбляє сінце, аніж м’ясо. Більше страв із овочів, фруктів, зелені та «легких» продуктів. Гастроентерологи до «астрологічних порад» додають свої. Страви «святкового меню», за їхніми словами, повинні бути приготовані, насамперед, із якісних продуктів. Це вбереже святкувальників від харчових отруєньі зайвих клопотів. «Гастрономічні» поради до свята та на щодень дивіться у спеціальному репортажі.
Напередодні великих свят на ринках, у супермаркетахів маленьких магазинах традиційний ажіотаж. У розпалі – заготівля продуктів до новорічного столу. У ці дні пересічний споживач, як ніколи, не застрахований від придбання «котав мішку».
Працівник супермаркету: «Якось до нас привезли нарізний шашличок… Так-от., він вже був із запахом… Завідувачка сказала., треба продати… Нам на складі видала порошок, ми посипали ним м’ясо, вони трішки покисло і стало… майже, як свіже».
Вас і до цього часу шокують подібні факти? Працівників супермаркетів такими «продуктовими» аферами не здивуєш! Часто-густо у святкові дні постачальники намагаються збути товари, вже не придатні до споживання. Тож, купуючи продукти до святкового столу, зосередьте свою увагу, насамперед, на даті виготовлення та терміні придатності.
Галина Нечипоренко, управління з захисту прав споживачів: «Якщо ви купуєте товар у вакуумній упаковці чи герметичній, обов’язково звернуть увагу на її цілісність… Також це назва, дата, термін, склад.І ще один, неменш важливий фактор, – умови зберігання, адже якщо термін придатностів товару ще не збіг, а умови зберігання порушено, то товар може виявитися неякісним».
У разі купівлі неякісного товару та за умови збереження касового чи товарного чека – рук покупцеві опускати не варто. Згідно з чинним законодавством, споживач може претендувати на повернення коштів, які зайвимив передноворічні дні не будуть.
Зайвими можуть бути покупки, переконана психолог Оксана Павенська.
Оксана Павенська, психолог: «Все, что мы лишнее покупаем и тратим,скапливается или на свалках, или в жировых отложениях».
Психологи таке явище називають «синдромом хом’яка». Аби уникнути непотрібних покупок, знавці споживацької психології радять дотримуватися певних правил. По-перше, вжодному разі не ходити до магазину голодним. По-друге, заздалегідь складати список необхідних вам продуктів. При цьому корисно обмежувати себе певною сумою грошей.
Оксана Павенська, психолог: «Не советую покупать много продуктов, если вам сегодня хочеться сыра, колбасы и, к примеру, ананасов, это не значит, что этого же вам захочеться завтра или послезавтра».
Не варто також забувати про так звану «золоту полицю» – поняття, яке нині активно експлуатують маркетологи.
Оксана Павенська, психолог: «Эта полка, которая расположена на растоянии вытянутой руки, как правило, это саме дорогие товары. Если вы не поленитесь и нагнетесь, то пониже увидите аналогичные товары, только дешевле».
Придбанев магазині краще складатив маленький кошик, аніж у великий візок. Місце для зайвих товарів у компактному кошику навряд чи знайдеться. А затори у міжряддях супермаркетів, які рекламісти, до речі, створюють зумисне, будуть вам не страшні.
Оксана Павенська, психолог: «Достаточно мгновения, что бы ваш взгляд зацепился в этой пробке за какой-нибудь товар, что бы вы посмотрели в его сторону и протянули руку … Все, вы уже попались».
Потрапивши на цей гачок, споживач наповнює холодильник непотрібними товарами. Новорічної ночі таке «продуктове перенасичення» може призвести до переїдання і навіть отруєння. Минулоріч чотири черкасці через свою необачність зустрічали Новий рік у кареті швидкої.
Людмила Хоменко, обласний спеціаліст із медицини невідкладних станів: «Викликів багато на загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, минулого року зафіксовано 18 випадків за 2-3 січня».
Аби потім не вдаватися до радикальних заходів, на кшталт виклику швидкої та госпіталізації, гастроентеролог Галина Мельник радить, насамперед, не переїдати.
Галина Мельник, завідувачка гастроентерологічного відділення 1-ї міської лікарні: «Шлунок приходить у стан ступору, скільки в нього потрапляє різноманітної їжі. Мудрі китайці кажуть, щоб бути здоровим – потрібно прожовувати їжу 50 разів, щоб бути довгожителем – 100 разів, а щоб жити вічно – 150 разів. До всього при цьому,що більше разів ви прожовуєте їжу,то менше ви з’їдаєте, що менше,то більше ви можете з’їсти».
Ознаки отруєння можуть з’явитися у святкувальників не тільки внаслідок споживання неякісних наїдків чи перенасичення їжею, а й від неправильного сполучення продуктів. Не радить Галина Іванівна одночасно споживати оселедець і молоко, м’ясо та хліб. Починати краще з легких закусок, основну страву не варто відразу заїдати тортами та тістечками. Аби уникнути «бродіння», солодощами можна посмакувати згодом.
Інколи такі прості правила, переконують лікарі, рятують життя.