додому Новини на ВІККА ВіККА-новини Смачне свято Незалежності

Смачне свято Незалежності

0

Двісті кілограмів картоплі, півтори тонни кукурудзи та п’ять тонн кавунів. Стільки з’їли черкасці на святкуванні Дня Незалежності. А ще вдосталь посмакували усілякими добрениками від місцевих кулінарів. У Черкасах такі пригощання на День народження держави вже традиційні. У місті вдруге пройшов фестиваль «Черкаська смакота». А от ще одного атрибута цього свята – феєрверка – цьогоріч не було. Його заборонили еменесівці. Утім, навіть без салюту, розповідає кореспондентка ВІККА-НОВИН Вікторія Курченко, свято пройшло на «ура».

На Соборній площі – підрозділи кулінарів із професійною зброєю у руках. Глядачів поки що небагато. Попри четверту вечора згори неабияк припікає. Готовність кухарів до роботи особисто перевіряє генерал кулінарної справи Костянтин Слюсар. Він директор ресторану-переможця минулорічного фестивалю.
Костянтин Слюсар, головнокомандувач фестивалю: «Шановний міський голово! Армія кращих міських кухарів та кулінарів готова приступити до виконання завдань фестивалю «Черкаська смакота».
Потому всі рушають до пункту призначення. А в Долині троянд найбільш вправні святкувальники вже смакують кукурудзою.
Людмила, роздає кукурудзу: «12 мішків на нашій точці стоять. Оце ми повинні роздати людям безкоштовно».
Поруч так само безкоштовно містян пригощають кавунами. На відміну від минулого року, коли до них і підступитися не можна було, цьогоріч шлях до соковитої ягоди – відкрито.

Валентина, роздає кавуни: «Їх багато, можна нагодувати всіх. Кавунів достатньо, ріжемо, скільки є, годуємо всіх людей».
Господині на святі хвалять черкасців за вихованість. Ті не лише дякують, як беруть скибки кавуна, а й справно відносять до смітників рештки.
Лідія, черкащанка: «Дуже сподобалося, що немає п’яних, цигарок, немає диму. Люди тверезі, викидають все у смітники. Під ногами сміття немає. Дуже добре».
Тим часом столи достатку ломляться від кулінарних шедеврів. Ресторан «Тарас Бульба» спокушає черкасців фірмовими стравами: варениками, медальйонами «Червона рута» та ковбасками по-черкаськи.
Наталія, ресторан «Тарас Бульба»: «Від п’яти гривень млинці найдешевші, вареники – 8 грн. 3 вареники на порцію. Щедро поливаємо їх сметаною. Так що, я думаю, люди не образяться».
Поруч ресторан «Арагві» припрошує черкасців до свого стола достатку ароматами шашлику. Продають задешево.
Тимур, ресторан «Арагві»: «15 грн. – 100 г. В ресторані буде 150 г – 30 грн.».
Найбільша черга вишикувалася біля чіпсів. Фритюрниці ледь справляються. Кулінар запевняє: готують натур-продукт.
Андрій Крижанівський, кулінар: «Картопля всього-на-всього тільки помита. Вона йде з кірочкою, але це додає ще такий специфічний присмак».
За тарілку чіпсів просять усього гривню. Ресторани встановили символічні ціни на пригощання, аби стримати ажіотаж. Черкасці – не скаржаться. З жахом згадують минулорічну давку.
Тамара, черкащанка: «Краще заплатити кошти і нормально купити. Ми купили чіпси, коржики якісь за символічну плату».
Наталія – гостя на фестивалі. Говорить: вже скуштували багато добреників. У чергах стояти не довелося.
Наталія, гість фестивалю: «Ми вперше тут, ми з Києва, дуже подобається, дуже все смачно, гарно».
От тільки пропонованого мерією святкового дрес-коду більшість відпочивальників не дотрималася. Однак, ті, хто все ж вбрався у вишиванку, не жалкують.
Юліан, черкащанин: «Сьогодні великий день – День Незалежності. До Дня Незалежності в кожній країні люди віддають шану країні, одягаються в національний строй».
Перша особа міста – теж у вишиванці. Сергій Одарич її спеціально замовив до свят.
Сергій Одарич, міський голова м. Черкаси: «Якось так сталося, одну вишиванку подарував сину, іншу – другу. Тому довелося замовити нашим черкаським майстрам».
Попри захоплені відгуки черкасців про фестиваль, мер зауважує: провели свято не так, як хотілося б. Усе через брак коштів. Проведення «Черкаської смакоти» – заслуга спонсорів та партнерів.
Сергій Одарич, міський голова м. Черкаси: «Хотілося б, звичайно, якби фінанси дозволили, зробити граний концерт українських гуртів. Ну, мабуть, це зробимо вже на наступний рік».

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version