Редиска, огірки, зелена цибуля – усі ці перші весняні овочі вже з’явилися на черкаських прилавках. Встояти перед такою спокусою після безвітамінної зими дуже важко. Проте слід бути і дуже обережним, застерігають лікарі. Адже уся ця краса, окрім вітамінів, може містити і усім відомі нітрати, які аж ніяк не потрібні нашому організму. Черкаські дієтологи стверджують: повністю уникнути вживання нітратних овочів неможливо. Однак деякі секрети, як вберегти себе від такої отрути, все ж існують. Про них – у наступному сюжеті.
Огірки, кабачки, капуста, редиска, помідори, молода картопля – перед такою овочевою красою важко встояти. Та ні для кого не секрет, що уся ця рання продукція – з парників та теплиць. А це означає, що вміст нітратів у цих овочах у 3-5 разів більший, аніж у тих, які ростуть на відкритому ґрунті.
Галина Полинько, лікар-дієтолог Черкаської обласної лікарні: «Вони гарні, корисні, але треба пам’ятати, що вони є носіями тих часток і мікроорганізмів, що абсолютно не потрібні людському організму».
Лікарі визначають певні категорії людей, які найбільш чутливі до нітратів та яким варто обмежити вживання ранніх молодих овочів.
Галина Полинько, лікар-дієтолог Черкаської обласної лікарні: «Не вживати дітям, молодим мамам, також вагітним, а дочекатися з землі, а не з парника».
Та попри все з року в рік люди з нетерпінням чекають продажу перших весняних овочів. Не забувають і про зелень.
Ірина, покупець: