На Черкащині відкрили пекарню, де виготовляють екологічно чистий хліб. Без жодних штучних домішок. Із власноруч вирощеного зерна. Хлібний цех «Екоферма» в с.Тіньки на Чигиринщині – єдине на весь район підприємство із виробництва запашних паляниць. Бо хлібокомбінат, який працював у козацькій столиці, розвалився разом із Радянським Союзом. За допомогою новоствореної пекарні її власники прагнуть наситити українські магазини якісними продуктами харчування. Тому що останнідля вітчизняного ринку – велика рідкість.
Олексій Хуторний, кореспондент: «Раніше «Чигиринський хлібокомбінат» був одним із найпотужніших підприємств району. Зараз же про те, що тут виготовляли хліб, нагадує лише ось цей малюнок».
А ще якихось декілька десятків років тому це підприємство виготовляло близько 20 тонн борошняних виробів. Люди навіть працювали у три зміни. Однак після розвалу Союзу хлібокомбінат просто-на-просто порізали на метал. І лише нещодавно місцевий підприємець взявся виправити ситуацію.
Олег Островський, директор фермерського господарства «Екоферма»: «Це свіжий гарячий хліб. Бачите, як пар іде. Хліб випечений із вищого сорту борошна. На вигляд як батон, але це хліб. Він ні чим не гірший, аніж батон, який продають у супермаркетах».
Олег Островський пишається створеною ним пекарнею. Близько місяця жителі Чигирина можуть їсти власний хліб. Увесь цикл створення запашних паляниць – від вирощування зерна й до випікання в печі – під пильним оком спеціалістів. Бо якість продукту тут – перш за все.
Юлія, працівник пекарні: «Він – екологічно чистий. Тут немає ніяких ні добавок, ні домішок. Це все робиться руками. Борошно, дріжджі, вода, маргарин, сіль і цукор – більш нічого».
Однак унікальність чигиринського хліба не тільки в його інгредієнтах.
Олег Островський, директор фермерського господарства «Екоферма»: «Люди, які працюють у нас на хлібозаводі, вкладають частинку своєї душі, частинку своєї енергії, своєї усмішки. Тому хліб, який ви бачите, він приємний. Він випромінює таку енергетику. Його хочеться взяти й почати відразу їсти».
У майбутньому підприємство «Екоферма» планує розширити виробництво – випускати не лише борошняні вироби, а й екологічно чисту олію та інші продукти.
Олег Островський, директор фермерського господарства «Екоферма»: «Такі пекарні ми плануємо відкрити в кожному районному центрі. Щоби кожен із них, як раніше при комунізмі, мав свою пекарню. Це, по-перше, свіжі, якісні товари. По-друге, вони дешевші: не треба витрачати гроші на перевезення, а це лягає на собівартість хлібини. А по-третє – це робочі місця й соціальна захищеність цих же жителів».
Окрім того, «Екоферма» обіцяє створити Асоціацію фермерів, щоб допомагати та захищати інтереси дрібних сільгоспвиробників.