Чи варта шкурка вичинки? Виробник національного продукту, домашнього м’яса і сала, на межі зникнення в Україні. Закупівельні ціни на свинину за кілограм впали до рівня собівартості або й нижче. У той же час ринкова пропозиція залишається стабільно задорогою для пересічного покупця. У черкаському регіоні ситуація одна з найгірших: у віддалених селах за кілограм живої ваги свиней підприємці пропонують 10 гривень. Як виживає дрібний український фермер – у наступному матеріалі.
Цього кабанчика Марія Анатоліївна продаватиме восени. Більше трьох десятків років родина жінки вирощує свиней. Раніше натурпродукт збували в Києві. Коли у рідних Леськах м’ясо було по 3 гривні, то у столиці – по 5. Тоді і прибуток мали добрий. Як доступу до ринку не стало, свиней почали продавати заїжджим підприємцям. Марія Анатоліївна підраховує, скільки вторгує за свій товар.
Марія Анатоліївна, жителька с. Леськи: «Бог його знає скільки, ну хоч би хоч 20 грн., ну а 10 грн. – це ж взагалі. 100 кг порося – то тисяча рублів».
Додає: аби родина не мала паїв, годувати тварин було б взагалі не вигідно. Нинішніми закупівельними цінами пенсіонерка обурена: у виробника купують за безцінь, а на ринку правлять таку ціну, що українському покупцеві м’ясо та ковбаси не по кишені.
Крім того, почасти і якість м’яса розчаровує людей.
Тетяна, покупець: «Коли покладеш м’ясо на сковорідку, воно збігається і запах якийсь у нього незрозумілий».
Виробник економить на вирощуванні і купує дешеві неякісні корми. Марія Анатоліївна і рада б додати до раціону своїх поросят якийсь премікс, та ціни на «свинячі» вітаміни кусаються. Самих поросят жінка купує за півтисячі, тож додаткові витрати на їхнє утримання не виправдані.
Марія Анатоліївна, жителька с. Леськи: «Літом бур’яни їдять, взимку картоплю, сушимо буряки та дерть».
Колишній фермер Сергій добре знає, скільки часу і праці коштує якісна свинина.
Сергій, колишній фермер: «Потрібно купить дерть, добавку, саме порося купить за 300 гривень, а потім здати за тисячу гривень не вигідно».
Підприємець вирішив не економити і відразу позбутися невигідного бізнесу.
Сергій, колишній фермер: «Розводив свиней у Шполянському районі, бізнес був нормальний, я був задоволений. Коли на живу вагу ціни впали, то закрив ферму».
Депутат облради Володимир Лук’янець вважає, що 30 % м’ясних яток на ринку повинні належати виробнику. Посередник – пряма загроза тваринництву в країні.
Володимир Лук’янець, депутат обласної ради: «Якщо здавати на комбінат, треба 10 довідок, а в селянина купив, у лісі забив і продавай. Оце треба припинити».
Крім того, на ввезену м’ясну продукцію державі необхідно встановити ліміт і контролювати ціни на неї. Тож поки політики вирішують питання, городяни купують задороге м’ясо, а селяни – господарюють і заробляють копійки.