додому Новини на ВІККА ВіККА-новини Міські ринки стали смугастими

Міські ринки стали смугастими

0

Міські ринки стали смугастими. У продажу вже повно кавунів. Продавці запевняють: ранній урожай баштанних через весняну спеку й дощі. Утім купують соковиту ягоду черкасці з обережністю. Хоч продавці переконують: плоди без нітратів. На ринок по ягоду ходили наші кореспонденти.

Ятки зі смугастими по всьому базару. Торговці припрошують людей. Кримські кавуни, кажуть смачні та солодкі.

Заурі, продавець кавунів: «Широкое вот здесь – значит хороший».

Так жартома допомагає обрати соковиту ягоду продавець Заурі. Він уже не один рік забезпечує черкасців стиглими плодами. Ціни, говорить, у нього чи не найнижчі – 3 гривні за кіло. Покупців ранніх баштанних уже чимало. У день на продаж, каже, йде більше сотні кавунів.

Руслан купує смугастого в цьому році не вперше. Їсти ранні баштанні не боїться. Бо знає, як правильно їх обирати.

Руслан, покупець: «Щоб не був дуже світлий, не було вразливих місць».

А от черкащанка Віта кавуна раннього врожаю купувати боїться. Чекатиме сезону в серпні.

Віта, жителька м. Черкаси: «Не покупала еще и пока не буду. Не внушает доверия».

Передчасно дозріли баштанні цьогоріч через весняну спеку й дощі. На прилавках кавуни вже з півмісяця. Вони, переконують продавці, українські – з Херсонської області. І без нітратів.

Надія, жителька м. Черкаси: «Хороший кавун. Те, що треба. Можна брати та їсти. Дуже смачно та корисно».

У користі від ранніх смугастих сумнівається гастроентеролог Галина Мельник.

Галина Мельник, гастроентеролог: «Я думаю, додають селітру, щоби вони червоніли. Я їх не вживаю та не рекомендую. Тим паче дітям давати не варто. Бо організм їхній чутливий до токсичних речовин».

Чи можна вже їсти кавуни, не знають в міській санепідемслужбі.

Володимир Загородній, головний санітарний лікар м. Черкаси: «На сьогодні СЕС не проводила проби баштанових культур. Сьогодні ми таку роботу не проводимо. Планову перевірку проводити заборонено».

Санітарний лікар радить вимагати у продавців кавунами документи про здійснений лабораторний контроль на вміст хімікатів. А краще, каже, все ж таки дочекатись, коли масово почнуть дозрівати ґрунтові кавуни.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version